Har du sett leguanen "Kapten"?

Har du sett en meter lång grön leguan? Då är det förmodligen "Kapten", två år, som försvann i Storebro vid lunchtid i dag. "Risken är att han redan är död."

Leguanen Kapten gav sig ut på äventyr och har inte gått att hitta.

Leguanen Kapten gav sig ut på äventyr och har inte gått att hitta.

Foto: Privat

Vimmerby2019-02-20 14:47

– Fönstret stod öppet och de är specialister så han har hoppat ut där, säger Idah Samuelsson som hoppas få allmänhetens hjälp att hitta sitt husdjur, "Kapten" som är två år.

Rymningen var Dagens Vimmerby först att rapportera om.

Hon säger att leguanen inte är farlig, men att man ändå ska akta sig för att gå för nära.

– Det bästa är att låta honom vara och larma oss. Risken är stor att han springer längre bort, man kan också få sig en smäll av svansen om man inte aktar sig, säger hon.

Ännu vid 17-tiden fanns inga spår efter Kapten och hoppet om att hitta honom vid god vigör hade minskat betydligt.

– Men vi ska gå ut och leta en gång till, säger Idah Samuelsson, min sambo och jag. Men han är inte lätt att hitta.

Hon berättar att leguaner är experter på att gömma sig, så även om Kapten är stor och välvuxen så är det inte enkelt att finna honom.

– Nu när det är kallt söker han sig förmodligen till värme, vi har varit runt och tittat under bilar och på andra ställen där han kan tänkas vara.

Det kan också vara så att han klättrat upp i något träd. Det ligger i leguanernas beteende att söka sig till höjder för att komma undan faror.

Men allt eftersom klockan gått på eftermiddagen har hoppet minskat. Idah har varit i kontakt med en expertveterinär, men beskeden därifrån var inte speciellt hoppfulla. Det är för kallt ute för en leguan.

– De kan ju inte alstra sin egen värme, säger Idah, så risken är att han redan är död. Det är ju en tropisk ödla som normalt lever i södra Afrika. Den vill ha hög luftfuktighet och 30­–35 graders värme.

Idah upptäckte direkt när hon kom hem att något inte var som det skulle i lägenheten. Egentligen var det hunden som talade om det för henne, genom att vara orolig.

– Min äldsta hund är väldigt glad i Kapten, säger hon, och det är klart han var orolig när han var borta.

När Idah upptäckte att ödlan var borta, lade hon ut en efterlysning på sociala medier, en speciell sida för sådant som händer i Storebro.

– Det är ju många som är ute och rör på sig i samhället, och jag hoppades att någon skulle ha sett honom någonstans, säger hon.

Har du sett Kapten? Hör av dig till oss här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!