– Matfettet som hälls i avloppet stelnar och bildar proppar som både täpper till avloppet och drar till sig råttor som äter av fettet, säger Therese Klingstedt, VA-ingenjör på Vimmerby Energi- och Miljö AB som tillsammans med Vimarhem AB står bakom projektet att sprida miljötratten till alla hushåll i Vimmerby kommun.

Matfett är den vanligaste orsaken till stopp i avloppen. Det ställer till praktiska problem och kostnader.

– Inte minst Vimarhem har drivit på eftersom de har haft problem med fettproppar i sina avlopp, säger Therese Klingstedt som tagit med sig idén om miljötratten från hemkommunen Västervik där den funnits i ett par år.

Artikelbild

| Therese Klingstedt och Carolina Edgren på Vimmerby Energi- och Miljö driver projketet med miljötratten som ska få kommuninvånarna att lämna in det använda matfettet istället för att hälla det i avloppet.

Det handlar om en platstratt med lock som skruvas på en vanlig pet-flaska. I den häller man sen matfettet när man friterad eller stekt mat.

– Använder man bara matolja kan man lämna flaskan på återvinningscentralen. Den olja som tas tillvara på det sättet blir till bränsle eller tvål, säger Carolina Edgren, marknadsföringsansvarig för projektet.

Det går också att skicka med den fyllda flaskan med det brännbara restavfallet.

– Har man hällt i stekfett som stelnar ska man lämna den i restavfallet, då blir den till fjärrvärme, säger Carolina Edgren.

Artikelbild

| Carolina Edgren på Vimmerby Energi- och Miljö som tillhandahåller miljötrattar för hushållen tillsammans med Marika Andersson på återvinningscentralen dit man kan lämna sina fyllda fettflaskor, eller skicka dem med restavfallet.

Marika Andersson på Återvinningscentralen märker en tydlig ökning av inlämnat matfett.

– Vi har inte haft mottagningen så länge, men helt klart kommer det allt mer matolja som lämnas in, säger hon.