Han får chansen att praktisera i Bryssel

Från nyår och framåt får Alexander Högberg från Vimmerby chansen att ta plats i maktens korridorer i Bryssel då han fått en praktikplats hos socialdemokraterna i Europaparlamentet.

Alexander Högberg i Bryssel där han efter nyår ska påbörja ett halvårs praktik för socialdemokraterna i Europaparlamentet.

Alexander Högberg i Bryssel där han efter nyår ska påbörja ett halvårs praktik för socialdemokraterna i Europaparlamentet.

Foto: Privat

Vimmerby kommun2019-12-09 09:00

Alexander Högberg kommer från Vimmerby, men bor numera i Kalmar där han är lokalpolitiker för Socialdemokraterna och sitter med i Utbildningsnämnden bland annat. 

Det kommande halvåret byter han dock adress till Bryssel där han fått chansen att praktisera och följa de socialdemokratiska ledamöterna Jytte Guteland och Evin Incirs arbete i Europaparlamentet.

Hur fick du chansen till detta?

– Jag blev ombedd att söka av vänner som sett att de sökte praktikanter och tyckte att det skulle passa mig. Jag var ute lite i sista sekunden med ansökan, men efter att ha skickat in CV och personligt brev och blivit intervjuad av kontorschefen så kom till slut det glädjande beskedet att jag fått platsen, säger Alexander Högberg.

Är att komma till Bryssel och se hur man arbetar i EU något du har drömt om?

– Det är absolut en dröm som går i uppfyllelse. Att vara politiskt samhällsengagerad har varit en naturlig del av livet för mig länge. Mycket kommer förstås genom mina föräldrar som också är verksamma inom politiken. Själv började jag engagera mig redan i årskurs tre i skolan då jag gick med i elevrådet. Där var jag med och drev fram en ombyggnation av omklädningsrummen i idrottshallen och stoppade planer på att lägga ner skolcafeterian. På senare år har jag verkat inom SSU och även lokalpolitiken i Kalmar där jag bor. Att få ta det här steget och jobba på en plats som står för så mycket värderingar känns smått overkligt, säger Alexander Högberg.

Vad ser du för möjligheter och utmaningar?

– Det kommer vara väldigt lärorikt att få vara med och lyssna in hur det funkar på den nivån. Sedan hoppas jag kunna bidra med mina perspektiv och erfarenheter i frågor jag brinner för. Sedan ser jag fram emot att kunna knyta nya kontakter och träffa nya vänner, säger han.

Hur tror du Brexit kommer att påverka EU?

– Det blir en helt annan situation om Brexit går igenom. Då kommer vi att få se stora förändringar. Men EU kommer att fylla en lika viktig funktion även utan Storbritannien. I grunden var syftet med unionen samarbete kring handel och för att upprätthålla freden. Idag handlar det mer om mänskliga rättigheter och klimatfrågan. EU kan skapa ett hållbart Europa och därigenom inspirera andra delar av världen att ansluta sig till Parisavtalets mål, säger Alexander Högberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!