Gjorde praktik – i demokratins centrum

Maiwand Shokran följde med riksdagsledamoten Anders Åkesson (C) under en vecka på jobbet. "Det är mycket möten från morgon till kväll."

Anders Åkesson visade runt sin praktikant Maiwand Shokran i kammaren, där han fick prova på talarstolen.

Anders Åkesson visade runt sin praktikant Maiwand Shokran i kammaren, där han fick prova på talarstolen.

Foto: Privat

Vimmerby kommun2020-02-25 08:00

Det säger Maiwand Shokran på frågan om hans intryck om vad en riksdagsledamot gör på sitt jobb. Han går sista året på samhällsvetenskapliga programmet på Vimmerby gymnasium. Han hade tidigare läst om andra gymnasieelever som praktiserat med politiker, och blev inspirerad. Att komma i kontakt med en riksdagsledamot var inte det lättaste, men med hjälp av Ingela Nilsson Nacthweij (C) kom han i kontakt Anders Åkesson (C).

– Om någon är intresserad så vill jag gärna svara upp mot intresset. Att förklara för andra människor är ett bra sätt att kunna begripa själv, säger Åkesson om att ha praktikanter.

Praktikveckan startade med möte i Linköping, sedan fortsatte resan upp till riksdagen.

– Jag har följt med på massa olika möten med massa olika organisationer och personer, säger Maiwand Shokran.

 – Det mesta var roligt, inget var direkt tråkigt. Jag fick en inblick i hur ledamöter jobbar och hur Centerpartiet fungerar, fortsätter han.

På onsdagen stod lunch med Japans ambassadör Shigeyuki Hiroki på schemat. Maiwand Shokran tog chansen att diskutera skillnader mellan de svenska och japanska skolsystemen med ambassadören. 

Han hade förhoppningar om att få hälsa på alla partiledare, men träffade bara några.

– Jag träffade Jonas Sjöstedt och såg Stefan Löfven på håll, berättar han. 

Vill du satsa på politiken?

– Det är skoj med politik och det är viktigt att vara påläst inom många frågor och ha en bra helhetsbild, men mitt mål är i första hand polishögskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!