– Det viktigaste är att det inte slängs, utan att maten vi lagat förvaltas på något vis, säger Rebecca Lundell, restaurangansvarig på Prime, som i förra veckan började använda en app där mat som annars skulle slängas säljs ut för ett billigare pris. 

– Vi provade det i våras lite grann, men då hade vi ett annat upplägg med lunchen, så då blev det inget svinn på samma sätt. Men nu efter sommaren har vi börjat med lunchbuffé och då blir det svårare att beräkna hur mycket mat som ska lagas, berättar Rebecca Lundell. 

– Appen hjälper oss mycket med att minska svinnet. Vi ser efter lunchen hur mycket mat som är kvar, som vi sedan packar i lådor och lägger upp i appen, säger hon. 

Artikelbild

| "Jag tror och hoppas att det kommer bli större, att fler använder appen för att minska matsvinnet, här i Vimmerby.", säger Rebecca Lundell, restaurangansvarig på Prime.

På Smak by Simon arbetar Filip Petersson som köksmästare och Charlotta Andersson som kock:

– Vi tar hand om det mesta av svinnet, framförallt så säljer vi matlådor av gårdagens lunch, säger Filip Petersson.

– Vi kokar egna fonder av rester från grönsaker, men gör också mycket sallader, säger Charlotta Andersson. 

Att göra matlådor av gårdagens lunch har man sysslat med sen starten för två och ett halv år sedan, men man använder sig inte av någon speciell marknadsföring för det.

– Våra gäster som är här vet om att vi säljer matlådor om det blir över så det har inte behövts någon särskild marknadsföring, säger Filip Petersson. 

– Vi har tur, de brukar försvinna ändå, säger Charlotta Andersson.