Fullsatt på föreläsning om hederskultur

"Vi har gjort tillräckligt med undersökningar. Vi måste göra mer konkret”, säger religionshistoriker Jeanette Ohlsson Carlborg, som föreläste om hederskultur för kommunanställda i Vimmerby.

Jeanette Ohlsson Carlborg, religionshistoriker, kom till Vimmerby på Fadimedagen för att ge baskunskaper kring hedersförtryck.

Jeanette Ohlsson Carlborg, religionshistoriker, kom till Vimmerby på Fadimedagen för att ge baskunskaper kring hedersförtryck.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby kommun2020-01-21 21:00

Det har gått 18 år sedan mordet på Fadime Sahindal. Runt om i landet ordnades aktiviteter för att hedra och minnas. Vimmerby kommun bjöd in religionshistoriker Jeanette Ohlsson Karlborg för en heldagsutbildning om hedersrelaterat våld och förtryck.

– Vi har de senaste åren satsat mer på utbildning kring hederskultur, framförallt till yrkesgrupper som möter de här klienterna. Nu ville vi göra något bredare och bjöd in till en basutbildning, säger Martin Ek, kommunens verksamhetsutvecklare på individ- och familjeomsorgen och samordnare för våld i nära relationer.

Jeanette Ohlsson Carlborg, Malmö, har bott drygt 20 år utomlands, varav åtta år i länder där hederskultur förekommer. Men Sverige är inte längre ett undantag.

– Vi måste prata om det och se verkligheten som många kvinnor och ungdomar lever i. Att ge hjälp och stöd är ingen quick fix, steg ett är ökad förståelse - det är inte samma sak som acceptans.

Hur många?

– Ungdomsstyrelsens undersökning från 2009 säger att 70 000 unga mellan 15 och 25 känner sig begränsade på grund av föräldrarnas kultur och religion. En nyare undersökning säger 100 000. Ytterligare en pekar på 240 000. Det kan handla om allt från att man inte får bestämma själv vad man ska ha för kläder, umgås med kompisar som har bröder, till att leva med rädslan att bli bortgift.

Var brister samhället när det gäller hedersförtryck?

– Vi är extremt dåliga på att tala om det som är självklart för oss, att vårt samhälle bygger på jämställdhet, jämlikhet, demokrati och frihet och att det är rättigheter som gäller alla, män, kvinnor och barn. Där måste vi bli tydligare. Och det måste också till en nationell handlingsplan för skolor och myndigheter som kommer i kontakt med hedersförtryck.

Jeanette Ohlsson Carlborg tror att rädslan för att stigmatisera kan vara ett hinder.

– Begreppet har alldeles för länge buntats ihop med våld i nära relationer.

Och vad är skillnaden?

Våld i nära relationer utförs av en person och fördöms av kollektivet. Hedersrelaterat våld eller mord är både planerat och sanktionerat av kollektivet.

Hur utbrett är det här  i Vimmerby?

– Kanske en handfull ärenden per år, som kommer till vår kännedom. Vi tror att det finns en stor tystnadskultur kring det här. Vår ambition är att göra en större undersökning inom de kommande tre åren, säger Martin Ek.

"Jätteintressant och viktigt att få mer kunskap om. Generellt är vi nog lite naiva", säger Marie Lindqvist, biträdande rektor på Vimarskolan, som var en av kursdeltagarna.
"Jätteintressant och viktigt att få mer kunskap om. Generellt är vi nog lite naiva", säger Marie Lindqvist, biträdande rektor på Vimarskolan, som var en av kursdeltagarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!