Fullsatt inför ett sångstarkt luciatåg

Lottad lucia. Ett lussetåg med närmare 30 sjungande ungdomar. Det nya luciafirandet fyllde Vimmerby kyrka till allra sista plats.

Ungdomarna fixade egna "lingonkransar" av buxbom.

Ungdomarna fixade egna "lingonkransar" av buxbom.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-12-13 21:35

I år togs helt nya grepp för firandet av lucia i Vimmerby. Svenska Kyrkan svarar för första gången för arrangemanget på egen hand och kantor Petra Nilsson hoppas att det här bara är början på en ny tradition, med ett luciatåg som fyller kyrkan med sång. Av ungdomarna själva, utan stöttande kör.

– Till det här rekordstora luciatåget har vi rekryterat många ungdomar, bland annat från årets konfirmander men också ungdomsledare. Min förhoppning är att få igång en projektkör här i Vimmerby.

Och nog visade ungdomarna att de kunde sjunga. Det bjöds på musik av blandat slag, både gamla klassiker och kanske mer oväntade inslag som Cohens Hallelujah.

– Det är mycket låtar med ganska höga stämmor, men vi har tränat i några veckor, kanske en månad nu, säger årets lucia i Vimmerby, Tina Adolfsson, som lottats fram och som tyckte det var alldeles lagom pirrigt att få bära ljuskronan.

Diakon Britt Andersson överlämnade smycke till lucia i form av en silverdroppe och pratade om hur lucias mod kan appliceras på många tjejer och kvinnor som offrat sig för sin tro och sina medmänniskor, bland andra Malala Yousafzai, som kämpat för flickors rätt att gå i skola och Nadia Murad, en av årets mottagare av Nobels fredspris.

- Hotet, hatet och hoppet. Störst av dem är hoppet. Låt aldrig hotet och hatet segra.

Tärnorna i luciatåget bar buxbomskransar de bundit själva, även det ett nytt inslag.

– Lite kul att förstärka känslan, och dessutom är det ganska enkelt att få till något fint.

Kyrkan fylldes snabbt av folk som var sugna på ljus i mörkret.
Kyrkan fylldes snabbt av folk som var sugna på ljus i mörkret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!