– Det beror på Frödinges möjlighet att hitta en lokal lösning och att fossilfritt är ett viktigt mål för hela Orkla, säger Agneta Påander, CSR-direktör i Orkla Food Sverige.

Investeringen i Frödinge ligger i storleksordningen 12,3 miljoner kronor, varav 5,5 miljoner kommer från Klimatklivet.

Satsningen bygger på samarbete med uteslutande lokala företag.

Artikelbild

| Lokalt samarbete i Frödinge där nya fossilfria pelletspannan invigdes genom att knyta samman de blågula banden. Fr. Agneta Påander, orkla, Joakim Rosén, Frödinge-Hällerum Timber, Björn Hellman, Livsmedelsföretagen, Ingela Nilsson, Vimmerby kommun och Anders Törngren, Orkla Frödinge.

– Råvaran kommer från skogen och sågverkets restprodukt kutterspånet blir till pellets som vi sen eldar,. Även byggföretag och arkitekter är lokala, säger Agneta Påander.

Projektet har tagit två år från start till mål.

– Den stora utmaningen var att hitta rätt panna och rätt energikälla. Vi arbetar mycket med ånga och behöver snabbt kunna öka eller minska ångan för effektiviteten i processen.

Hon ser invigningen av pelletspannan som tredje delen i miljöanpassningen.

Artikelbild

| Agneta Påander, CSR-direktör för Orkla Food Sverige, visade hur den nya fossilfria pelletspannan i Frödinge fungerar från skog till ånga i processen.

– Det första var fjärrvärmen som installerades tillsammans med Frödinge Sågverk 2006. Steg två var övergången till 100-procentig förnybar el från Orklas egna kraftverk i Norge 2016 och nu tas tredje steget in i mål.

Agneta Påander ser med tillförsikt på framtiden för Orkla i Frödinge.

Artikelbild

| Anders Törngren, platschef i frdöinge diskuterar företaget med Agneta Påander, Orkla Food Sverige.

– Vi moderniserar och har precis färdigställt en investering i ostkakelinjen på ett par miljoner.

Det produceras drygt 25 000 ostkakor och cirka 100 000 bakelser varje dag på fabriken med 90 anställda.

Artikelbild

| Livsmedelsföretagens VD Björn Hellman talade om hur viktigt det är att Sverige fortsätter att tillhöra täten i klimatomställningen och att livsmedelsindustrin ligger bra till, men ska nå ännu längre. "Den här statsningen är en del i det."

– Frödinge är en följd av ett modigt beslut från 1955 om att investera för framtiden. Det är det vi gör nu också - investerar för framtiden.