Från 70 villainbrott till några få

De senaste åren har i snitt mellan 1 300 och 1 500 brott anmälts per år i Vimmerby kommun.

Sören Nordén, ombud för Grannsamverkan hoppas på fler som vill engagera sig.

Sören Nordén, ombud för Grannsamverkan hoppas på fler som vill engagera sig.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby kommun2019-11-15 08:00

Tidigare var cykelstölder det vanligaste brottet i Vimmerby kommun men med fasta cykelställ har det minskat, förklarar polis Håkan Karlsson, i samband med ett allmänt möte om Grannsamverkan som hölls i Vimmerby under måndagskvällen.

– Det vanligaste brottet nu är snatterier. Det anmäls fler snatterier i Vimmerby än i hela lokalpolisområdet, säger han.

Anledningen tror han är att polis och kommun uppmanat handlarna att anmäla för att brottet ska bli synligt.

På andra plats finns smitning från parkeringsskada.

– Bilarna har blivit större men inte parkeringsplatserna.

Antalet villainbrott är för närvarande lågt. Där tror Håkan Karlsson att Grannsamverkan är en bidragande faktor.

 – När vi började med Grannsamverkan för bortåt 30 år sen hade vi 60-70 villainbrott i kommunen. I år har det varit fem. Av dem har vi lyckats lösa två. I vanliga fall klarar vi fem av 100. Nu är det mer vanligt med inbrott på landsbygden i ladugårdar och dylikt, förklarar han.

För en fungerande Grannsamverkan finns behov att hitta fler som är intresserade att bli ombud i sin närmiljö. I Gullringen säger ombudet Sören Nordén att man var först ut i kommunen att täcka in hela samhället med representanter för olika bostadsområden.

– Vi har haft Grannsamverkan sedan 2006, säger han.

Han berättar att det har fungerat bra, tills för ett par år sedan då folk av olika anledningar föll ifrån samverkan. Att hitta nya ombud som är intresserade av att engagera sig ideellt har enligt honom varit svårt. I dag finns tio ombud.

– Vi försöker locka fler då alla bostadsområden inte har ombud. Grannsamverkan behöver en uppfräschning, säger Sören Nordén.

Vad gör ombuden?

– De går runt och pratar med alla och uppdaterar telefon och mejladresser så vi snabbt kan meddela ifall något händer, förklarar han.

Gör Grannsamverkan någon nytta?

– Ja. Är man med och vill hjälpa till så tror jag man tänker till extra om det exempelvis kommer en främmande bil. Gullringen har varit förskonat, kanske tack vare Grannsamverkan. Det är mycket stölder idag och det är viktigt att hjälpas åt, säger Sören Nordén.

Håkan Karlsson ser Grannsamverkan som en bra modell som medborgarforum även när villainbrotten är få, där exempelvis utbildningar i hjärt- och lungräddning för att öka tryggheten, kan bli aktuella. Under kvällen delgav även Anders Degerman i kommunens styrgrupp för brottförebyggande arbete, att buskörning upplevs som ett problem i Vimmerby.

Många kom till mötet kring Grannsamverkan.
Många kom till mötet kring Grannsamverkan.
Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!