Författare föreläste om ungas läslust

På torsdagen var tre författare till ungdomsböcker i Vimmerby för att prata om sina författarskap och hur man kan locka till läslust bland unga.

Elias Våhlund, Cina Friedner och Mårten Melin gästade Vimmerby på torsdagen och pratade om sina författarskap och om ungas läslust.

Elias Våhlund, Cina Friedner och Mårten Melin gästade Vimmerby på torsdagen och pratade om sina författarskap och om ungas läslust.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby kommun2019-10-18 10:00

Författarna var Elias Våhlund, Cina Friedner och Mårten Melin som alla ger ut sina böcker på förlaget Rabén & Sjögren som även var Astrid Lindgrens förlag. Åhörare var ett hundratal personer som jobbar i skola och bibliotek i Vimmerby kommun. Rubriken för dagen var Läslust och författarna delade med sig av sina tankar kring hur man kan locka unga till att läsa mer.

Först ut var Mårten Melin som skrivit ett 70-tal böcker totalt och är mest känd för sin serie Spöksystrar.

– Jag skrev den första boken om Spöksystrar för tre år sedan. Den handlar om vardagen i skolan där Nila går i en mellanstadieklass. En skolklass är som ett litet samhälle i miniatyr där det händer mycket. Sedan blir det en liten twist av att Nila har en kompis som heter Maj och är ett spöke, säger Mårten Melin.

Elias Wåhlund har tillsammans med frun Agnes gjort böckerna "Handbok för superhjältar". 

– Vi har givit ut fyra delar i den serien och håller på med ytterligare fyra böcker. De fyra första handlade mycket om mobbning som jag har mycket erfarenhet av själv. De kommande fyra kommer handla mer om utanförskap, sa Elias Våhlund.

Cina Friedner debuterade tidigare i år med sin första bok "Så himla taskigt". Den utspelar sig också i en skolklass och tar upp ämnen som mobbning och hierarkier.

–  Jag försöker använda humor när jag skriver även om ämnet är allvarligt. Texten får inte bli för deppig och det gäller att ha en lättsam ton och rappt tempo för att fånga läsaren, sa Cina Friedner.

Mårten Melin är författare till bland annat bokserien "Spöksystrar".
Mårten Melin är författare till bland annat bokserien "Spöksystrar".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!