Fordon lockade fantaster till Locknevi

Det blev en soldränkt motorshow i Locknevi, som lockade 180 fordon, 35-talet knallar och massa entusiaster. Däribland en flerfaldig SM-medaljör i rally, ägaren till Björn Waldegårds bil och en blott treårig traktorfantast.

En Sunbeam, Rapier Series 3 av 1961 års modell. Ägare: Christian Carlsson, Linköping.

En Sunbeam, Rapier Series 3 av 1961 års modell. Ägare: Christian Carlsson, Linköping.

Foto: Charlotte Madestam

Locknevi2019-06-16 17:00

På lördagen var det dags för den 22:e upplagan av Locknevi Classic Motorshow. Arrangemanget som vuxit sig allt större sedan premiären 1998.

– I år nådde vi upp i maximala 180 fordon, varav 20 är rallybilar, säger en av initiativtagarna Stefan Karlsson, i styrelsen för arrangerande Locknevi Bygdegårdsförening. Vi har till och med haft kö, men det finns inga planer på att flytta till annan plats för att kunna växa, utan vi vill ha det så här familjärt.

Besökarna formligen älskar formen på arrangemanget.

– Vi var här första gången i fjol och bestämde oss samma kväll för att komma tillbaka 2019, säger Eva Andersson-Stråberg från Stockholm som var på träffen i sällskap med sin man Ivan och svåger Åke.

– Här är så charmigt och jättebra ordnat. Man ser i folks ögon att de trivs här, tillägger hon.

En som formligen älskar i synnerhet traktorer är blott tre år gamla William Rubin. Pappa Alfred Jönsson hade att göra med att bära runt honom bland alla fordon, i den takten sonen önskade. William pekade på än den ena än den andra traktorn och ville dit och titta närmare.

– Traktorintresset har han fått från sin farmors gubbe David. Så han är där och åker om helgerna.

Och nog fanns det traktorer av alla de slag att titta på, liksom allt från veteranbilar och ombyggda bilar till motorcyklar och mopeder.

Nils Erlandsson från Påskallavik var en av mc-utställarna.

– Jag har med mig två idag, varav en Monark Blue Arrow modell 550 från 1954 som jag renoverat under ett år ungefär. Nu visar jag gärna upp den på utställningar som denna, och trivselåker kanske hundra mil på den om året.

– Intresset har jag med mig sedan barnsben, då jag imponerades av mc-gängen. När jag fick ekonomi och kunde skaffa en, förverkligade jag drömmen så fort jag hittade en bra, det var 2010.

Vid tre Volvobilar av modellerna Amazon och 142 sitter Magnus Sääw från Valdemarsvik och trivs tillsammans med Marianne och Lennart Halldén från Falerum samt Tom Polder, Vimmerby som delar intresset för bilar.

– Det är tradition att åka till Locknevi den här helgen, det är ett väldigt bra arrangemang och man träffar alltid väldigt mycket trevliga människor, säger Magnus Sääw.

Jimmy Joge från Finspång är för visso inte aktiv rallyåkare längre, men en dag som denna vill han ut och lufta sig och bilen. Den är gången med frugan Emmy Joge till höger om sig, som kartläsare.

På meritlistan står fyra SM-guld, lika många SM-silver och ett brons.

– Nu är det på hobbynivå, för att det är roligt. Det är svårt att få tiden att räcka till för aktivt tävlande, säger han och tvättar framrutan ren inför starten i rallyuppvisningen ”Locknevispecialen” som i år lockade 20 startande.

Bland andra Per-Åke Ring från Ringarum, vars Ford Escort drar många nyfikna blickar till sig. Är man ägare till rallymästaren Björn Waldegårds tävlingsbil, får man räkna med mycket uppmärksamhet.

– Björn Waldegård körde sin sista tävling i den här bilen, som är en kopia av den han vann VM med 1979. När bilen blev till salu ”tjatade” jag mig till att få köpa den med motiveringen att den borde få stanna i Sverige. Så jag betalade vad ägaren ville, över miljonen. Det är inga billiga leksaker, tillägger han och ler.

Nu tycker han det är kul att komma ut och visa upp den, och autografen på motorhuven.

– Att få komma ut så här, och få känna på den är perfekt, så den inte bara står hemma i garaget.

En Messerschmitt KR 200 Export från 1955, förövrigt med det lägsta ramnumret i Sverige. Ägare är Bertil Hallberg från Linköping.
En Messerschmitt KR 200 Export från 1955, förövrigt med det lägsta ramnumret i Sverige. Ägare är Bertil Hallberg från Linköping.

Förstapristagare

Folkets röst: Hans Dahlström, Gamleby. AC Cobra replika.

Veteranmotorcyklar: Kjell Dahlström, Solhult Frödinge. EBE - 28.

Veteranbilar 30-50-tal: Ingemar Johansson, Vimmerby. Cadillac -46.

Arbetsfordon: Per Karlsson, Horn. Volvo timmerbil - 46.

Arrangörspriset: Lage Linden, Horn. Volvosugga -57.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!