Fler och fler strejkar för miljön i Vimmerby

En global manifestation, Friday for future, ägde på fredagen rum för klimatet. En av platserna som deltog på den globala kartan var Vimmerby.

Vimmerbys klimatstrejkare blir fler och fler. Under fredagen deltog de i en global manifestation.

Vimmerbys klimatstrejkare blir fler och fler. Under fredagen deltog de i en global manifestation.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby2019-05-24 16:15

Huvudtalare under manifestationen, Ingvar Edlund, berättar att han själv hade klimatångest. När han fick höra om Greta Thunbergs klimatstrejk var det självklart för honom att göra henne sällskap. Inspirerad av henne har han fortsatt på hemmaplan. Varje fredag sedan i höstas återfinns han utanför stadshuset.

Märker du någon skillnad från då?

– Det är stor skillnad och nu är jag sällan själv. Det blir mycket diskussion och politikerna kommer alltid fram till mig. Det ger ringar på vattnet och jag vill ha kommunikation, säger han och uppmanar den enskilda människan att göra något.

Han anser att vi behöver lämna det tänk han beskriver som en illusion – att naturen och vi är separerade från varandra.

– Man pratar mycket om tekniska hjälpmedel men vi måste ha en annan syn. Vi pratar om naturen som något annat men vi är ett med den. När vi insett det, inser vi att skadar oss själva om vi skadar naturen.

Kommunalråd Ingela Nilsson Nachtweij, (C) säger att politikerna tar till sig budskapet och att man anser att engagemanget som vuxit inte minst lokalt är väldigt bra.

– Ett förslag för att underlätta för förvaltningen och för oss politiker är att inrätta ett klimat- och hållbarhetsråd. Det hade varit bra för att ta fram kraft och initiativ, beskriver hon.

Vid fredagens manifestation genomfördes en marsch från stadshuset runt torget till rådhuset. Sång framfördes av Kicki Willysson och Matts Hansson.

Odlingsakademien och Naturskyddsföreningen fanns också representerade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!