Fiberplanen går inte som planerat

Bredbandssatsningen i Vimmerby kommun har lite gått i stå, kan man säga. Nu hoppas man få ny fart framåt, efter ett möte på fredagen.

Dåtid: telefonkiosk. Nutid: bredband. Riksdagsledamot Anders Åkesson (C), kommunstyrelsens ordförande Ingela Nilsson Nachtweij  (C) och Telias representant Mikael Jarmdahl träffades kring frågeställningen "Hur bygger vi fiber i Vimmerby tillsammans?".

Dåtid: telefonkiosk. Nutid: bredband. Riksdagsledamot Anders Åkesson (C), kommunstyrelsens ordförande Ingela Nilsson Nachtweij (C) och Telias representant Mikael Jarmdahl träffades kring frågeställningen "Hur bygger vi fiber i Vimmerby tillsammans?".

Foto: Charlotte Madestam

Vimmerby kommun2019-09-20 21:30

Det är på inga sätt ett nyuppsatt mål, att kunna erbjuda fiber om minst 100 megabit per sekund i "närtid" åt så många medborgare, företag och föreningar som möjligt. Gärna hundra procent.

Men - arbetet marscherar varken så enkelt eller så snabbt som man önskar. Därför hade kommunstyrelsens ordförande Ingela Nilsson Nachtweij (C) bjudit in till ett möte på fredagen för att diskutera fiberutbyggnaden.

Utöver henne själv deltog riksdagsledamoten Anders Åkesson (C), Mikael Jarmdahl, kommun- och stadsnätsansvarig på Telia Company, samt representanter från flera lokala fiberföreningar.

– Tittar vi på exempelvis området Sevede så började arbetet för många herrans år sedan, sa Ingela Nilsson Nachtweij. Vi har fått det beskrivet för oss att de börjar ge upp nu. De har trott och de har fått löften, men inget händer.

 – Det är klokt att sätta folk runt samma bord och prata om det, för man vill ofta samma sak, tillade Anders Åkesson. Föreningarna drivs av att leverera fiber till sin bygd, det de åtagit sig, men nu känner de en olust om de inte går i mål. Folk undrar ju när fibret kommer.

Efter tre timmars diskussion tog man varandra i hand och känslan ska ha varit att man tagit ett stort steg framåt.

Om du var orolig innan mötet, hur känns det nu?

– Jättebra, säger Ingela Nilsson Nachtweij. Vi har bokat ytterligare fyra möten för att få aktivitet i frågan.

När kan ni vara i mål?

– Pengarna ska vara förbrukade 2022, så då bör vi vara i mål, sa Mikael Jarmdahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!