"En enorm resurs vid skogsbränder"

En vattentank på drygt 18 000 liter som kan fyllas och tömmas på runt minuten förstärker räddningstjänstens beredskap vid skogsbränder i Vimmerby kommun.

Gödseltunnan som kan kallas in för vattentransporter vid skogsbränder rymmer drygt 18 kubikmeter och har en enorm pumpkapacitet.

Gödseltunnan som kan kallas in för vattentransporter vid skogsbränder rymmer drygt 18 kubikmeter och har en enorm pumpkapacitet.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-07-11 19:17

– Det är en enorm resurs med tanke på de logistikproblem det ofta är vid skogsbränder, säger Stefan Larsson, räddningschef i Vimmerby kommun.

Det är ett samarbete med LRF som gör att räddningstjänsten snabbt kan få hjälp med vattentransporter om det bryter ut en skogsbrand.

– Vi har uppdaterat våra listor över stora gödseltunnor i kommunen och nu har vi ett tiotal ekipage att kalla in om det behövs, säger Per Åke Svensson, LRF och som också är deltidsbrandman i Rumskulla.

De flesta gödseltunnorna har en volym på 12-15 kubikmeter och används i huvudsak till att sprida flytgödsel på åkrarna. Men också vid bevattning.

Genom samarbetet mellan LRF och räddningstjänsten kan de också sättas in vid skogsbränder.

Oliver Sandström som driver Sandströms Entreprenad och Lantbrukstjänst har en extra stor gödseltunna och är redo att rycka in vid skogsbränder.

– Är det en mil bort kan jag vara på plats inom några minuter, säger Vimmerbyföretagaren som alltid har gödseltunnan kopplad till den kraftiga traktorn.

Tanken rymmer 18,5 kubikmeter, alltså 18 500 liter. Det kan jämföras med räddningstjänstens största tankbilar som tar tio kubikmeter eller med helikoptrarna som kan ta ungefär en kubikmeter åt gången.

– Pumparna har en kapacitet som gör att jag fyller tunnan på runt en minut, och tömmer den nästa lika fort om det behövs, säger Oliver Sandström.

Per Åke Svensson ser särskilt två uppdrag för traktorekipagen.

– Det ena är begränsning, exempelvis att kraftigt vattna utmed en väg, det andra är att transportera vatten till tankbilarna, säger han.

Stefan Larsson instämmer.

– När det brinner i skogen handlar det om vatten, vatten och vatten. Ta en skogsbrand där vi behöver lägga ut mycket slang, då kan det gå åt 1,5 kubikmeter bara för att fylla upp slangsystemet. Sen ska vi börja vattenbegjuta också, då räcker inte våra tankar till särskilt länge, och när vi hämtar tappar vi i brandbekämpningen, säger han.

Traktorekipaget har också bra möjligheter att ta sig fram i terräng.

– Den går fram ungefär som en skogsmaskin, säger Oliver Sandström.

Vimmerbytrakten har fram till onsdagen varit förskonad från skogsbränder.

– Det visar att Vimmerbyborna tar sitt ansvar och är försiktiga. Vi får många samtal med frågor om vad som gäller. Uppenbarligen följer de råden. De ska ha en eloge, säger Stefan Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!