Det var en spännande dag för Vimarskolans årskurs fyra. I VOK-skogen gick de genom en portal och hamnade i Asgård, hem till vikingarnas gudar. Här var de tvungna att i mindre grupper samarbeta för att hitta och föra tillbaka Tors stulna hammare, fly från Loke och brygga motgift för en förbannelse.

– Det är nog den roligaste dagen vi haft i skolan, menar Elsa Lindh.

– Jag orkade inte med mer matte så det här var perfekt istället.

Artikelbild

| Vikingarna i Vimarskolans årskurs fyra blev jagade av guden Loke.

Det är fjärde året som Vimarskolan anordnar Vikingadag. Sedan första skolveckan i höstas har eleverna fått förbereda sig. De har läst om vikingatiden på samhällskunskapen och religionskunskapen, gjort sköldar, tunikor och väskor på slöjden.

– Jag tror att det blir en förstärkt inlärning om man både läst och fått uppleva praktiskt, menar lärare Lars Norlander.

– Här har de fått lösa åtta olika mysterium som bygger mycket på asagudarna. Tanken är att de ska få känslan av att vara vikingar och att de ska tycka att uppdraget är roligt. Många verkar tycka att dagen är spännande, jag tror att det är både med äventyret i sig och att vara i skogen. De går själva på stigarna mellan stationerna.

För de flesta eleverna var höjdpunkten att bli jagad av den svartklädde Loke genom blåbärsris och tallar.

Artikelbild

| För att kunna hitta Tors hammare var eleverna tvugna att lösa åtta olika mysterium.

– Det var roligt och man fick lite adrenalin, menar Elsa.

– På en station skulle man gå över brickor som var förtrollade, gick man fel fick man börja om så det var mycket samarbete, det var också roligt.