Eleverna skapar tidning - på distans

Gymnasiets undervisning sker på distans. Men hur påverkar det när man ska producera en tidning tillsammans? "Det kräver stort ensamansvar från alla i hela produktionen."

"Det är ju definitivt mycket svårare.  Men vi håller ju på och vi satsar ju på att komma ut med en tidning i maj förhoppningsvis." säger Elna Anckarman (till vänster). Till höger: redaktionen har videomöte.

"Det är ju definitivt mycket svårare. Men vi håller ju på och vi satsar ju på att komma ut med en tidning i maj förhoppningsvis." säger Elna Anckarman (till vänster). Till höger: redaktionen har videomöte.

Foto: Privat

Vimmerby kommun2020-04-07 08:00

Det säger Elna Anckarman, chefredaktör för skoltidningen Frizon som i år produceras av elva elever från Vimmerby gymnasium och till största del sker nu arbetet på distans. Redaktionsmedlemmarna håller oftast kontakt genom videomöten. 

– Det ger bra möjligheter men det blir inte lika flytande diskussion, för det kanske tar ett tag för nästa person att höra vad man säger. Man kan inte prata i mun på varandra överhuvudtaget för då hör man ingenting. Det förlänger alla möten en hel del, säger Elna Anckarman. 

"Som tur är hann vi med att ha ett par dagars gemensam planering vid själva uppstarten av produktionen, innan beslutet om distansundervisning kom. Det gjorde att klassen hade kommit en bra bit gällande diskussionen om innehåll i tidningen och de hade också fått sina roller i redaktionen." berättar läraren Victoria Axelsson i ett mejl. 

Enligt Elna Anckarman är tidningens texter klara och nu ligger fokus istället på grafisk formgivning som hon tror kommer bli en utmaning att genomföra på distans. 

– Det är väl den grafiska designen som kommer bli det svåraste tror jag, just i och med att vi inte kan ses hela tiden och hjälpa varandra. 

Svårigheter med vikande annonsering som drabbar hela mediabranschen har också märkts av hos skoltidningen.

– Absolut har vi märkt av det. Det är ingen som vågar lägga pengar på sådant nu, utan man vill ju spara allt man har för det är ju kämpigt för alla, säger Elna Anckarman. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!