Målmedveten är kanske ordet för att beskriva Andreas Karlsson, 20. Storebrokillen fick smak på skådespeleri efter att han gjort lillebror i Karlsson på taket i Astrid Lindgrens Värld och därefter fick spela skärgårdsteater på Fjäderholmarna.

– Jag var liten och fick jobba med proffs. Och där, backstage fick jag veta att ville jag bli något, och lära mig hantverket, skulle jag söka Calle Flygare.

Då var han elva. Vägen till skådespeleriet har kantats av ambition och slit. Andreas Karlsson har haft en hel del jobb i reklamfilmer och som statist, fick en roll i julkalendern ”Jakten på tidskristallen” 2017 och förra året fick han agera mördare i serien GW:s mord i det avsnitt som handlade om dubbelmordet i Linköping.

Artikelbild

| Flygande planer för Andreas Karlsson från Storebro som kommit in på Calle Flygare Teaterskola.

Efter en tid i Stockholm valde han, lika medvetet, att flytta hem till Storebro.

– Under två år har jag provat lite andra jobb, jag ville testa för att skaffa mig mer erfarenhet. Jag har jobbat inom barnomsorg och industri, lite av varje. Och det har varit jättenyttigt. Mina inhopp som lärare har också gett mig en bra insikt, att jag i framtiden kan tänka mig ett jobb som dramapedagog.

Men det är framförallt skådespelare du vill bli?

– Det spännande med kulturjobb är ju att man inte har en aning om var man hamnar. Man kan ha flyt och hamna på de stora scenerna, men det kan också bli tufft. Jag kan absolut tänka mig att jobba som lärare, men vi får se. Nu är jag otroligt glad att jag kommit in på Calle Flygare och hoppas att de här två åren ska ge mig kunskaper och verktyg som ger mig mer pondus.

Artikelbild

| Andreas Karlsson, skådespelare från Storebro som nu tar ny kliv mot en karriär.

Till Calle Flygare Teaterskola i Stockholm söker tusentals hoppfulla, omkring 200 går vidare till uttagning. Andreas Karlsson säger att han inte var nervös när han skulle framföra sina två monologer. Och det gick så bra att han får en av de 20 platserna.

– Jag fick superbra hjälp, basen byggde jag här hemma i Vimmerby med Thimmy Berglund på Komedianterna, finslipet gjorde jag med Sanna Ekman, som jag jobbade med på Fjäderholmarna.

I augusti går flyttlasset tillbaka till Stockholm och Andreas Karlsson är minst sagt taggad.

Jag hade nog tagit mitt pick och pack och flyttat även om jag inte kommit in. Jag gillar att bo i Storebro, men det är i minsta laget om man vill satsa.