I ekarna nedan Trädgårdshuset vajar bilder som får besökarna att stanna till. I gräset vid bäcken står klappvänliga skogsspöken, rådjur och helgon pockar med sin ljusa uppmärksamhet och plötsligt dyker det upp bilder på sovrum och dörrar i Brooklyn, New York. Trädgårdarna på Näs har fått helt nya inslag.

– Vi är otroligt glada över att vi får visa den här fantastiska konstinstallationen hela sommaren, de förstärker trädgårdarna med nya dimensioner och det ska bli spännande se reaktionerna från våra gäster, säger Anna Thalin, t f verksamhetschef på Astrid Lindgrens Näs.

Karin Wiberg är skulptör och har haft en lång rad utställningar i Sverige och utomlands. Hon fascineras av skogen, där man inte riktigt vet vad som kan hända och i hennes skulpturer kan man ana människor i djur och djur i människor.

Artikelbild

| Rådjur i trädgården. Ett möte med ömsesidig nyfikenhet.

– Jag tycker om blicken som man kan se hos människor på gamla svart-vita fotografier, när man var tvungen att sitta stilla länge. Den blicken vill jag ha hos mina skulpturer, man ska känna att man möter någon som betraktar en.

Ida Magntorn är författare och fotograf. När hon gjorde böcker om inredning fastnade hon för ljus, skuggspel och hur betraktandet av en bild ibland kan ge känslan av att vara på gränsen mellan två världar.

– Dörrar är spännande, och här avslutas konstvandringen med en dörr, som kan väcka nyfikenhet på vad som finns bakom den.

Ida och Karin har samarbetat i flera år och de har ställt ut i bland annat Tokyo, Paris och Seoul. De har också ställt ut i gröna, offentliga miljöer, bland annat Botaniska trädgården i Lund.

Artikelbild

| Karin Wiberg skymtar mellan Ida Magntorns bilder från två olika sovrum.

– Det är spännande att använda sig av det gröna, där vi får tillfälle att stanna upp och vila, och det kan verkligen inte bli vackrare än det är här på Astrid Lindgrens Näs, säger Karin Wiberg.

I samband med öppnandet av Skuggspel & Viskningar blir det workshop, där stora och små kan få testa att göra egna skulpturer i lera.