Deras skapelser visas upp på muséet

När vårens utställning öppnar på Stadsmuseet Näktergalen väntar hattfrossa och makalösa manicker tillverkade av modisten Wanja Elg och modellbyggaren Nils Swenson. ”En utställning att bli glad av”, säger museiföreståndare Gunilla Gustafsson.

När Wanja Elg tog över Modecentralen fanns det ytterligare två hattaffärer i Vimmerby.

När Wanja Elg tog över Modecentralen fanns det ytterligare två hattaffärer i Vimmerby.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-02-22 20:00

Efter att uppskattade utställningen ”Min fina grej”, där Vimmerbyborna själva var utställare med sina favoritprylar, drar det ihop sig till nästa projekt på Näktergalen. Den 2 mars öppnar ”Nisse & Wanja – Modellbyggaren och Modisten” och nu får efterfrågade föremål från museets egna samlingar komma ut i vårljuset.

– Är man inte intresserad av hattar är man säkert nyfiken på modellerna och vice versa. Men de flesta kommer nog att bli begeistrade i båda delarna av utställningen, tror Gunilla Gustafsson.

Vimmerbymodisten Wanja Elg lärde sig grunderna i hattmakeri redan som 13-åring och drev hattaffär i Vimmerby från det att hon övertog Modecentralen 1949 till 1984, då hon var 79 år gammal.

I affären Modecentralen syddes hattar efter beställning och det gjordes även ändringar på hattar som behövde ett lyft. Senare köptes också hattar in från olika hattfabriker. Under kriget var det skralt med material och det satte också sina spår i hattarnas utseende.

– Det är något härligt med hattar och det fanns ju en tid när en ny vårkappa och ny vårhatt nästan var ett årligt måste. Nu finns möjlighet att prova Wanjas hattar, vi har visat delar av hennes efterlämnade hattsamling tidigare, men inte så här många.

Nils ”Huberth” Swenson var målare, träsnidare, konstnär och modellbyggare som målade tavlor in i det sista, men lika gärna ställde sig vid bandsågen eller svarven för att tillverka någon ny modell.

– Nisse var utomordentligt klurig, en teknisk virtuos och påhittig utöver det vanliga. Foten på en gammal väckarklocka kunde bli växelspak på en bil och limfogen till en plastmatta verklighetstrogen brandslang. Hans barn har varit vänliga nog att skänka en stor del av hans alster till museet och det är roligt att kunna visa dem igen, nästan på dagen tio år efter minnesutställningen vi hade på Näktergalen, säger Gunilla Gustafsson.

Utställningen pågår fram till den 20 april.

"Vi har visat Wanja Elgs hattar tidigare, men inte så här många."
"Vi har visat Wanja Elgs hattar tidigare, men inte så här många."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!