De öppnar teatern – på julafton

Sugen på något annat på julafton? Kanske spendera lite tid på lokala teatern Komedianten? Fullt möjligt, här är det nämligen öppet hus.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-12-16 19:00

Med den bejublade uppsättningen av Dickens En julsaga avklarad finns det de i teatersällskapet Komedianterna som inte riktigt kan hålla sig ifrån sin teaterlokal Komedianten. Inte ens på självaste julafton.

– Det är ju något med atmosfären här. Man kan må lite skrutt, känna sig stressad och slut. Men när man väl kommer in hit så händer det något. Man får energi, det är som det sitter i väggarna. Eller om det har med det trevliga gänget att göra, säger Anders Enqvist, som i många år tillsammans med sin lika engagerade fru Maja gått och grunnat på ett julfirande på teatern.

Av olika anledningar har det inte gått att få till det. Förrän nu. Efter ett rep kastade Anders Enqvist ur sig idén och fick genast med sig Hanna Svensson.

– Jag och min sambo Christopher tyckte det var ett jättebra förslag att hänga här på julafton. Släkten är spridd och vi gör inte så särskilt stor grej av julen, säger hon.

Under julaftons eftermiddag kan man komma förbi för att träffa nytt folk, göra något man inte brukar eller helt enkelt bara ta en titt på teatern, om man nu inte varit där tidigare. Initiativtagarna betonar att julaftons aktiviteter på Komedianten är fria i formen.

– Vi vet att vi blir några stycken och att det blir mysigt hur det än blir. Det är förstås trevligt om andra vill komma hit, men dyker det inte upp någon kommer det ändå att bli en fin julafton.

Anders Enqvist säger att julen är fylld av traditioner, men inte borde vara så full av måsten. De tror att det finns många som känner lust att göra något spontant.

– Man kan komma hit om man är ensam i jul, men det behöver inte vara av den anledningen. Kanske kan man just den här julen inte få till det med släkten, eller kanske är man trött på släkten och vill bara ta vägen någon annanstans. Man kan komma hit i fem minuter eller stanna i timmar, vi håller på så länge det finns folk kvar.

Hur ska ni fira julafton då?

– Det blir Kalle Anka på bioduk, vi kommer att fixa ett enkelt julbord och sedan blir det vad det blir. Vi är ju ändå teaterfolk, så några dumheter kanske vi hittar på, säger Hanna Svensson.

Men eventuella ”dumheter” involverar inte någon press på de som dyker upp.

– Absolut inte. Här kan man bara vara. I så fall blir det vi som står för det, men vi har inte spikat något. Den som vill får gärna säga till i förväg om man vill ha mat, så vi har någon uppfattning. Men det är heller inget krav, är det öppet hus så är det öppet hus.

– Vi har dörren öppen för att vi vill vara här, helt enkelt. Vill det komma fler är det bara trevligt. Det känns väl som julens budskap, om något, säger Anders Enqvist.

Anders Enqvist och Hanna Svensson öppnar dörren till teatern.
Anders Enqvist och Hanna Svensson öppnar dörren till teatern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!