De får stipendier inom kultur

Tre unga personer verksamma inom kultur får Sparbanksstiftelsen Vimmerbys stipendie i år. De är Joel Gunnarsson, Nathea Anemyr och Rebecca Andréasson.

Kulturstipendiaterna, fr.v: Noelle och Natea Anemyr, Rebecca Andréasson och Joel Gunnarsson får 10 000 kronor var av Sparbanksstiftelsen Vimmerby.

Kulturstipendiaterna, fr.v: Noelle och Natea Anemyr, Rebecca Andréasson och Joel Gunnarsson får 10 000 kronor var av Sparbanksstiftelsen Vimmerby.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2018-11-15 21:30

Stipendierna delades ut på torsdagskvällen i Mässhallarna i Vimmerby till tre ungdomar från trakten som är aktiva inom olika områden av kulturen, men har gemensamt att de är framgångsrika på det de gör.

– Joel, Nathea och Rebecca har alla visat att de är duktiga inom sina områden och vi vill med stipendiet uppmuntra dem till fortsatt utveckling, säger Stig Bäck som är ordförande för Sparbanksstiftelsen Vimmerby.

Joel Gunnarsson är 22 år och kommer från Södra Vi. Han arbetar som låtskrivare på ett förlag som ägs av Benny Andersson och har även givit ut egen musik under artistnamnet Ourchives.

– Efter studenten på Naturprogrammet på Vimmerby gymnasium flyttade jag till Stockholm och började plugga lite musik. Där fick jag komma till Benny Anderssons studio och spela in en låt. De gillade mig och ville ha mig som låtskrivare. Sedan augusti ifjol jobbar jag för dem och skriver låtar åt artister som Sabina Dumba, Lisa Ajax och Oscar Zia. Sedan har jag även varit i USA och runt om i Europa och jobbat med låtar till utländska artister också. Jag är väldigt tacksam för att ha fått den här chansen och det är kul att få uppskattning hemifrån i form av stipendiet, säger Joel Gunnarsson.

Rebecca Andréasson är också verksam i Stockholm och håller på med dans. 25-åringen från Storebro är den andra kulturstipendiaten.

– Mitt intresse för dans grundlades inom Aktiv Ungdom i Vimmerby. Sedan gick jag även dansprofil på gymnasiet och sökte mig sedan vidare till Stockholm där jag gått massor av utbildningar och jobbat med dans både på scen själv och som lärare. Det är mest hip hop och kommersiell dans jag håller på med. Just nu är jag även med i en föreställning på stadsteatern. Stipendiet känns som en uppskattning för det jag kämpat för genom åren, säger Rebecca Andréasson.

Den sista stipendiaten är Nathea Anemyr som får det för sitt entreprenörskap genom sin kampanj "Rocka Sockorna" som blivit en nationell angelägenhet.

– Nathea blev jätteglad och stolt över det. Hon har fått priser tidigare, men det är alltid speciellt att få uppskattning från hemstaden, säger Natheas mamma Erica Rinaldo.

– Nathea har mycket på gång framöver. Hon har startat ett företag som heter Odd And Proud och som ska sälja egendesignade T-shirts. I vår kommer en sagobok som hon gjort i samarbete med en barnboksförfattare. Sedan laddar vi för Rocka Skockorna-dagen den 21 mars, säger Erica Rinaldo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!