"De får olika personlighet också"

”Först tyckte jag det var rätt fjompigt”, säger Isabella Westergren, som hoppade allra högst i Tuna IF:s första käpphästtävling.

Det fanns klasser för alla åldrar. Här käpphästentusiasterna Ester Örnborg, 4, Klara Tunek, 3, Elsa Tunek, 6 och Freja Fungmark, 5.

Det fanns klasser för alla åldrar. Här käpphästentusiasterna Ester Örnborg, 4, Klara Tunek, 3, Elsa Tunek, 6 och Freja Fungmark, 5.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Tuna2020-02-22 18:00

Stämningen var hög i idrottshallen i Tuna, när 17 käpphästryttare skulle tävla i olika klasser, både i hopp och dressyr.

– Det här är nytt för mig, men jag är helt fascinerad. Det är fritt, fantasifullt och kul med inslag som bedömning av ”oväntade rörelser”, säger Sandra Agebjörn, som ägnat sig åt vanlig ridsport och nu gjorde sin första insats som domare i käpphästtävling.

I höjdklass 7 höjs hindret med 10 cm i taget. Isabella Westergren på hästen The smile in darkness tog hem segern genom att ta sig över imponerande 1,15 meter på andra försöket.

Det var klasskompisen Emma Eliasson som väckte Isabellas intresse.

– Hon var ju tvungen att prova för att förstå vad det var jag pratade om hela tiden, och hur kul det är, säger Emma, som också flög högt över hindren på hästen Wille.

Isabella sticker inte under stol med att hon till en början var skeptisk.

– Men jag fastnade. Det är kul att göra sina egna hästar. De får olika personlighet också. Beroende på ålder kan de vara mer eller mindre busiga.

Intresset har ökat snabbt och i dag finns omkring 10 000 utövare i ­Sverige som håller på med hoppning, dressyr och fältritt. 2017 anordnades SM i käpphästridning för ­första gången.

– Ett bra sätt att få barn och unga att röra på sig. Min dotter har älskat käpphäst sedan hon var riktigt liten. Hon kan hålla på i timmar utan att tänka på att det är motion, säger initiativtagare Matilda Agebjörn.

Emma Eliasson flyger över med god marginal.
Emma Eliasson flyger över med god marginal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!