De är sist ut med nya gravplatsen

Pelarne är sista kyrkogården i Vimmerby pastorat som har fått en askgravplats. ”Det känns bra, alla ska ha samma möjligheter och det är många som efterfrågar det här alternativet”, säger kyrkogårdsförman Urban Eriksson.

Småländsk natursten i askgravplatsen i Pelarne, den sista kyrkogården i pastoratet som får en askgravplats.

Småländsk natursten i askgravplatsen i Pelarne, den sista kyrkogården i pastoratet som får en askgravplats.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-10-21 09:00

På Pelarne kyrkogård finns sedan en tid en askgravplats med ett 20-tal platser. Därmed har alla sex kyrkogårdar i Vimmerby pastorat askgravplats eller askgravlund.

– Erfarenheterna vi har från Vimmerby visar att det är något som uppskattas och blir vanligare och och vi vill att det ska vara lika överallt. Var man bor ska inte styra möjligheterna att välja, säger Urban Eriksson, som just nu jobbar med att få igång den porlande bäcken i askgravplatsen, som är byggd med småländsk natursten och inplanterade växter.

En askgravplats är ett mellanting mellan egen gravplats och den helt anonyma minneslunden. Vid gravsättning i askgravlund eller askgravplats får man vara med, medan kyrkogårdsförvaltningen tar hand om gravsättningen i en minneslund. Kyrkogårdsförvaltningen tillhandahåller gravvård samt namnskylt mot en avgift.

– Man har en plats att gå till, men behöver inte tänka på någon skötsel. I en minneslund vet man inte den specifika platsen och många kan nog sakna det.

Kyrkogårdsbesökare i Pelarne kan också se fram emot en betydligt ljusare plats.

– Det var dags att byta ut lyktstolpar och lykthus och då har vi samtidigt passat på att öka ut antalet stolpar rejält, från två till sju. Det känns väldigt bra att det här blir klart nu, lagom till den mörka årstiden är här.

Kyrkogårdsförman Urban Eriksson vid askgravplatsen på Pelarne kyrkogård.
Kyrkogårdsförman Urban Eriksson vid askgravplatsen på Pelarne kyrkogård.
Alternativ till egen gravplats

• Minneslund – brukar ses som en anonym begravningsplats. Här får man inte sätta upp någon form av minnesmärke över den avlidne.

• Askgravplats – ibland kallad asklund, med enskilda gravar markerade. Ofta finns en platta med den avlidnes namn där askan är gravsatt.

• Askgravlund – ett gemensamt gravområde där askan grävs ner utan att bestämda gravplatser markeras. De gravsattas namn anges på en plats som inte ligger i direkt anslutning till den enskilda askan.

• Strö askan i naturen – till exempel över hav, sjö, älv eller i skog och mark – kräver tillstånd av Länsstyrelsen i det län där askan ska strös.

Källa: Begravningar.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!