På Pelarne kyrkogård finns sedan en tid en askgravplats med ett 20-tal platser. Därmed har alla sex kyrkogårdar i Vimmerby pastorat askgravplats eller askgravlund.

– Erfarenheterna vi har från Vimmerby visar att det är något som uppskattas och blir vanligare och och vi vill att det ska vara lika överallt. Var man bor ska inte styra möjligheterna att välja, säger Urban Eriksson, som just nu jobbar med att få igång den porlande bäcken i askgravplatsen, som är byggd med småländsk natursten och inplanterade växter.

En askgravplats är ett mellanting mellan egen gravplats och den helt anonyma minneslunden. Vid gravsättning i askgravlund eller askgravplats får man vara med, medan kyrkogårdsförvaltningen tar hand om gravsättningen i en minneslund. Kyrkogårdsförvaltningen tillhandahåller gravvård samt namnskylt mot en avgift.

Artikelbild

| Småländsk natursten i askgravplatsen i Pelarne, den sista kyrkogården i pastoratet som får en askgravplats.

– Man har en plats att gå till, men behöver inte tänka på någon skötsel. I en minneslund vet man inte den specifika platsen och många kan nog sakna det.

Kyrkogårdsbesökare i Pelarne kan också se fram emot en betydligt ljusare plats.

– Det var dags att byta ut lyktstolpar och lykthus och då har vi samtidigt passat på att öka ut antalet stolpar rejält, från två till sju. Det känns väldigt bra att det här blir klart nu, lagom till den mörka årstiden är här.