Varje dygn gör invånarna i Vimmerby kommun av med ungefär 3 500 kubikmeter vatten. Och trots att det bara är just vatten som forsar genom de kommunala rören måste de spolas rena med jämna mellanrum.

För Vimmerbys del var det ganska många år sedan sist, men i fjol inledde man arbetet med att rengöra lågtrycksdelen, vilken försörjs av stadens äldre vattentorn. Nu är man igång och slutför arbetet genom att också spola högtrycksdelen.

– Vi har delat in området i ungefär 20 sektioner. Enkelt uttryck kan man säga att vi stänger in oss i en sektion åt gången, gör det trycklöst, blandar vatten och luft och spolar sedan igenom rören. Målet är att göra en sektion per dag, vi stänger av vattnet klockan åtta på morgonen och drar på det igen vid klockans sex på kvällen, berättar Pelle Johansson, som jobbar på det företag som utför arbetet åt Vimmerby Energi & Miljö AB.

Artikelbild

| På tisdagen var Fredrik Johansson och hans kollegor och spolade ledningarna i området Hultet i Vimmerby.

Vad är det då som gör att folk kan få grumligt vatten i samband med spolningarna?

– Vi byter riktning på vattnet – stänger av åt ena hållet och sedan spolas vattnet åt det håll som det inte brukar göra. Det är inget farligt, utan handlar om järn och mangan. Spolar man lite extra så försvinner det, berättar Pelle Johansson.

Fredrik Johansson på Vimmerby Energi & Miljö får ta emot en del frågor från personer som undrar.

– När vi drar på vattnet igen på kvällen kan det bli intilliggande områden som drabbas. Då får vi åka och lufta upp de ställena också, det är oftast då som folk får grumligt vatten och blir oroliga.