Det är åtta år sedan prao var obligatoriskt i skolan. Men från och med i år gör åttondeklasserna i Vimmerbys båda högstadieskolor fem dagars prao, och från och med nästa år gäller det både åttorna och niorna. Den här veckan har åttorna gjort sina första tre dagar och nästa vecka blir det två heldagar till.

– Vi har fått väldigt positiva reaktioner – både från elever och arbetsgivare. Att få ta del av en arbetsplats och vara där ett antal heldagar har slagit väl ut. De här erfarenheterna kommer eleverna också ha nytta av vid framtida val av utbildningar och yrken, säger studie- och yrkesvägledare Magnus Danlid.

– Det vi inte har valt här i Vimmerby, men som vi hade möjlighet till, är att förlägga prao på gymnasiets yrkesprogram. Företagen har ställt upp på ett fantastiskt sätt, så alla elever har fått platser i alla fall, berättar Danlid.

Eleverna har även själva haft möjlighet att lösa sin prao-plats, vilket ett 40-tal av de totalt cirka 180 åttondeklassarna på Vimarskolan och Astrid Lindgrens skola har gjort.

Max Olsson och Theo Krantz är två av eleverna som varit på prao denna vecka, närmare bestämt på parfymeri La Classe.

– Det är kul att komma ut och se hur det fungerar i en butik. Jag skulle kunna tänka mig att jobba inom handeln, kanske i en klädaffär, säger Theo.

– Att prova på nya grejor är bra. Här har vi exempelvis lärt oss de olika systemen och plockat upp varor, berättar Max.