På onsdagen gick Coop Gotland ut med att de slutar sälja utländskt kött i sina butiker. Nu följer Coop Oskarshamn, där bland annat butiker i Vimmerby och Hultsfreds kommuner ingår, på trenden.

– Vi vill hjälpa våra bönder och försöka se till att våra kunder väljer svenskt kött, säger Niklas Johansson, VD på Coop Oskarshamn med omnejd.

Det kommer bli skralt med utländskt kött i disken, men de kampanjer som redan är planerade sedan länge kommer finnas kvar.

– Vi vill inte bidra till matsvinn genom att ställa in kampanjer med kött från utlandet som varit planerade under lång tid. Men vi kommer prioritera Sverige nu ett tag fram över, tills den värsta krisen är över.

Innan krisen fanns det redan 89% svenskt kött i Coops hyllor, nu vill de i ännu större utstäckning prioritera det.

– Vi vill göra allt vi kan för våra bönder. Det här är ett steg. Ett annat är att de butiker som har möjlighet till det, kommer att kunna ge frukt och bröd, som inte längre går att sälja, till bönder som är i behov av det. På så sätt kan vi återanvända det och bidra till minskat matsvinn, säger Niklas Johansson.

I Coop Oskarshamn med omnejd ingår 15 butiker, dessa får själva ta beslut om hur de har möjlighet att ge sitt svinn till bönder.