Butiken byter lokal – blir dubbelt så stor

Fiore Floristdesign flyttar till andra sidan trappuppgången, till gamla Café & Restaurang Storgatan 48, och dubblar därmed butiksytan. ”Jag är sån som hellre satsar än står still”, säger Klara Kågefors, som också breddar företaget.

Klart. Klara Kågefors är redo att låta sitt blomstrande företag växa ännu mer efter sex år.

Klart. Klara Kågefors är redo att låta sitt blomstrande företag växa ännu mer efter sex år.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-06-05 06:00

Veckan efter att då nyutexaminerade floristen Klara Kågefors fyllt 19 öppnade hon sin egen blomsteraffär hemma i Vimmerby. Inte särskilt många talade om för henne att det skulle bli svårt. Allra minst hon själv. Det var 2013.

– Idag vet jag mer, jag sticker inte under stol med att det är tufft att driva butik. Men samtidigt är jag en sån som går på magkänslan och håller på med det jag tycker är kul så länge det går, och det har ju funkat bra hittills. Jag är mer rädd för att tycka att det blir långtråkigt, jag drivs av att utveckla mig och företaget.

Nu är det klart att hon flyttar till grannlokalen i samma fastighet, till 112 kvadratmeter som en längre tid stått tomma. Flytten beräknas vara klar i september och Klara Kågefors lovar en större Fiorebutik som blir något helt nytt, men ändå med igenkänningsfaktor.

– Lokalen ska totalrenoveras och jag kommer att få helt andra möjligheter för exponering i skyltfönster, men framförallt större butiksyta som gör att jag kan utveckla konceptet med heminredning. Jag ser blommor och växter som en del i inredningen och kommer att kunna jobba mer med inspiration i exempelvis dukning.

Hon planerar också att växla upp sin verksamhet med företagsevent, kurser och homestyling och tänker inte släppa sitt redan framgångsrika internationella tävlande i floristsammanhang.

Idag tar hon in timanställd extrapersonal vid behov, men förhoppningen är att kunna anställa på sikt.

– Jag tror och hoppas att det ska behövas. Och jag tänker inte lämna Vimmerby, jag trivs alldeles för bra här.

Den senaste tiden har flera butiksnedläggningar skett i Vimmerby. Trist, menar Klara Kågefors.

– Vi skulle behöva en annan tillströmning och flöde av människor som rör sig på stan och en gemensam marknadsföring som visar hur många bra butiker som finns i Vimmerby.

Hur ser du på konkurrenssituationen med flera verksamheter inom samma bransch i Vimmerby?

– Jag tror att det fungerar för att vi har våra olika nischer. Jag kör min grej och kanske är det för att jag var så ung när jag började, jag har alltid haft drivet och tänkt att ”går det så går det”.

Vad som händer med Fiores nuvarande lokal på 70 kvadratmeter återstår att se.

– Lokalen är fin och jag hoppas det kommer en hyresgäst som kan komplettera mitt företag, ett drömläge vore ju något där vi kan etablera ett samarbete.

Du har inga planer på att behålla den?

– Nja, visst kan jag tycka att det är lite synd att släppa den, men det är inget jag kan säga något om i nuläget.

Mellan lokaler. "En fördel är att de som kanske går fel ändå hittar rätt, när jag flyttat".
Mellan lokaler. "En fördel är att de som kanske går fel ändå hittar rätt, när jag flyttat".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!