Blivande gymnasieelever fick en inblick

I dagarna har Vimmerby Gymnasium introduktionskvällar för att vägleda blivande elever i sitt val inför gymnasiet. På tisdagen riktades fokus mot Samhällsprogrammet.

Viktoria Axelsson är lärare på Samhällsprogrammet med inriktning på media.

Viktoria Axelsson är lärare på Samhällsprogrammet med inriktning på media.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2018-11-13 21:30

Många niondeklassare tog chansen att tillsammans med sina föräldrar komma till gymnasiet i Vimmerby för att få en bättre inblick i vilka utbildningar som erbjuds.

– Vi har totalt fem kvällar med två program per gång och programmen har ganska fria händer att utforma hur de vill presentera sig själva. Lärare är närvarande och en del väljer att ta med elever också som kan berätta lite mer om hur det är just på deras utbildning, säger Lena Åström Rinaldo som är Studie- och Yrkesvägledare på Vimmerby Gymnasium.

Vilka program är mest populära?

– De senaste åren har Natur och Teknik legat bäst till. De mer yrkesinriktade programmen har haft en nedåtgående trend sett till hela landet, men jag hoppas att det är på väg att ändras. Det finns mycket jobb för dem som går en mer praktiskt inriktad utbildning, säger Lena Åström Rinaldo.

På tisdagen var det Samhällsprogrammet som stod i fokus. Fyra lärare fanns med och berättade om de tre olika inriktningar som erbjuds i Vimmerby.

– Samhällsprogrammet erbjuder en väldigt bred utbildning. Alla de grundläggande ämnena som krävs för att få behörighet att studera vidare efter gymnasiet finns med. Det första året studerar alla elever på Samhällsprogrammet samma ämnen. Sedan väljer man någon av de tre inriktningarna som är Beteendevetenskap, Medier, information och kommunikation eller Samhällsvetenskap med internationell inriktning. I årskurs två och tre fokuseras ämnena man läser allt mer på den inriktning man valt. Där finns även möjlighet att välja vissa ämnen individuellt beroende på vilka intressen man har. I årskurs tre kommer sedan även ett Gymnasiearbete som är ganska omfattande och obligatoriskt för att man ska få sin examen. Det är bra erfarenhet att ta med sig inför fortsatta studier på högre nivå, berättar Viktoria Axelsson som är lärare på Samhällsprogrammet med Media som specialitet.

Vilka yrken passar samhällsprogrammet för?

– Utbildningen är väldigt bred oavsett vilken inriktning man väljer. Man kan bli allt från polis, sjuksköterska, lärare, jurist eller journalist. Det ger en bra grund att stå på, säger Ann Louise Sandelius som är lärare på Samhällsprogrammet.

En av eleverna som besökte gymnasiet var Sara Walker Tunek.

– Jag har varit på två informationskvällar här och en gymnasiemässa i Linköping för att skaffa mig information. Just nu lutar det åt att jag ska söka Natur i första hand, säger hon.

Sara Walker Tunek har varit på introduktionskvällar för flera program inför sitt gymnasieval.
Sara Walker Tunek har varit på introduktionskvällar för flera program inför sitt gymnasieval.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!