Astrid nämnde aldrig sin egen historia

Sara Schwardt brevväxlade med Astrid Lindgren. Breven blev personliga men Astrid berörde aldrig sin egen ungdom och på den tiden mycket känsliga händelser.

Sara Schwardt föreläser om Astrid Lindgren som hon brevväxlade med i många år.

Sara Schwardt föreläser om Astrid Lindgren som hon brevväxlade med i många år.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2018-10-30 08:00

I höst har filmen om unga Astrid Lindgren gått upp på biodukarna i Sverige. Filmen berör ämnen som på den tiden var skambelagda händelser författarens liv. Livsförändliga saker, men samtidigt händelser som Astrid inte kom att prata om. Hennes dotter och barnbarn har därför varit kritiska till filmen.

– Om det är något som verkligen berört en och gjort om i ens liv, då vill man inte att andra ska ta i den storyn. Det är varken en fri spelfilm eftersom den är bunden till berättelsen men man får inte heller fram sanningen om Astrid, menar Sara Schwardt, som nyligen höll en föreläsning på Filmbyn i Mariannelund på temat "Unga Astrid".

Sara skrev som vilsen 12-åring till Astrid Lindgren med hopp om en filmroll. Hon fick aldrig en roll men däremot en brevvän i 30 år.

Astrid blev personlig i breven.

– Vi avhandlade ett och annat, bland annat skrev vi om hur det var att vara ung. Jag skrev när jag var kär i en lärare som var mycket gift och mycket äldre. Men hon berättade aldrig sin historia att hon varit ihop med en chef som var gift och hade flera barn, säger Sara Schwardt.

Hon tänker på hur enormt jobbigt det måste ha varit för Astrid Lindgren.

– Att bli gravid på den tiden i lilla Vimmerby. Jag tror inte vi kan ana hur fruktansvärt det måste ha varit. Men jag tror det formade henne och genom det svåra blev hon stark.

Sara berättar att Astrid Lindgren skrev bland annat ett brev som handlade om rökning och dess effekter.

– Jag tog verkligen till mig av hennes rökbrev, säger Sara Schwardt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!