Vimmerbys Musikkår om en osäker framtid

För Vimmerbys Musikkår har det varit en lugn vår, men inte av frivillighet. Precis som för många så har verksamheten påverkats av coronaviruset. Även nedskärningarna i Kulturskolan har fått Musikkåren lidande.

Musiklåren har kunnat genomföra några konserter i vår. Det var utanför ett par äldreboenden i Vimmerby kommun.

Musiklåren har kunnat genomföra några konserter i vår. Det var utanför ett par äldreboenden i Vimmerby kommun.

Foto: Håkan Nyström

Vimmerby2020-08-25 10:00

– Våren är i vanliga fall vår mest hektiska tid. Det är studentbal och vi brukar spela på friluftsgudstjänster runt Kristi himmelsfärd. I stort sett allt vi har gjort har varit inställt, säger Joakim Svensson, ordförande i Vimmerbys Musikkår.

Hur ser framtiden ut?

– Vi har inte kunnat planera så mycket till hösten. Hösten brukar vara lite lugnare för musikkåren. Vi hoppas att vi kan börja repetera. Vi får se hur allt utvecklas allmänt.

För några år sedan skalade kulturskolan ner i verksamheten. All undervisning av blåsinstrument plockades bort. Det menar Joakim Svensson har försvårat rekryteringen av unga.

– Vi skulle behöva ha fler unga, det har vi plats för. Det är generellt svårt för många musikkårer att locka medlemmar så det är inget unikt för Vimmerbys Musikkår.

Vad skulle ni vilja ha till Kulturskolan i Vimmerby?

– Det hade varit önskvärt att det undervisades i blåsinstrument. Framförallt för att säkerhetsställa rekryteringen av nya medlemmar. Det ges nu bara undervisning i piano och gitarr men inte i blåsinstrument. Ge barn och ungdomar en möjlighet att prova på. Det är en fantastisk upplevelse att spela i en stor orkester, säger Joakim Svensson.

Nedskärningarna i Kulturskolan gjordes när den dåvarande kultur-och fritidsnämnden fick ett sparbeting på tre miljoner kronor.

– Det var tio procent som skulle bort. Kulturskolan var en utav verksamheterna som drabbades, säger Peter Högberg (S), som satt som ordförande för kultur- och fritidsnämnden när beslutet togs. 

I dagsläget finns det bara undervisning till piano och gitarr, varför då?

– Vi behöver fixa det och bygga ut det. Generellt är det svårt att i en mindre kommun ha täckning för alla instrument.

Peter Högberg sitter också som ordförande i Kalmar läns musikstiftelse. Han menar att de kan vara en aktör för att få ihop samarbetet.

Vad kan ni göra för att behålla blåsinstrumenten?

– Den ena delen är ju den lokala musikkåren. Det kan ju bli att även symfoniorkestrar slutar att spela. Det är ett större problem än bara i Vimmerby. Jag har funderat på att ta ett initiativ hur vi kan lösa det tillsammans.

Ola Gustafsson, (KD), ordförande i Kultur- och fritidsutskottet, kan inte svara på frågan om blåsinstrument kan komma att läras ut. 

– Det vore önskvärt. Kanske med ett samarbete med Hultsfred.

Peter Högström tycker att kommunerna i Småland måste samarbeta för att hålla blåsinstrumenten levande.
Peter Högström tycker att kommunerna i Småland måste samarbeta för att hålla blåsinstrumenten levande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!