Vimmerbymoderaterna vill att kärnkraften byggs ut

Under onsdagseftermiddagen höll Moderaternas region– och kommunpolitiker pressträff för att presentera sitt handlingsprogram för region Kalmar län.

Under onsdagseftermiddagen höll Moderaterna pressträff. Medverkade gjorde Marie Nicholson, Pär-Gustav Johansson, Malin Sjölander och Niklas Gustavsson.

Under onsdagseftermiddagen höll Moderaterna pressträff. Medverkade gjorde Marie Nicholson, Pär-Gustav Johansson, Malin Sjölander och Niklas Gustavsson.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2022-08-10 17:30

Under onsdagsförmiddagen var de medverkande politikerna på besök på fabriken Semax i Storebro, där de menar att det finns en stor oro för elbrist. En viktig fråga för moderaterna inför valet är en satsning på kärnkraft för att kunna säkra framtidens elbehov och göra en grön omställning.

På vilket sätt är en satsning på kärnkraft viktig för Vimmerbyborna?

– Den är viktig för Vimmerbyborna precis som för alla andra. Det handlar om att vi måste ha en trygg, stabil och planerbar energikälla så att du kan dammsuga när du vill på dygnet, du kan ladda dina bilar och göra de klimatomställningar som vi måste göra över hela landet. Kanske är det extra viktigt i Vimmerby för att vi har mycket industri som är och kommer att vara beroende av mycket el även i framtiden, säger Marie Nicholson.

Nicholson för ett resonemang om att det idag finns företag i Vimmerby som inte kan utvecklas för att det inte finns tillräckligt men el, och att det varken gynnar staden eller utvecklingen av Sverige som företagsland.

På ett mer privat plan vill moderaterna inte att människor ska behöva ransonera el, varken i Vimmerby eller någon annanstans. Nicholson tror att det skulle sänka allmänhetens motivation till att göra den klimatomställning som krävs.

Partiet vill även införa ett tillfälligt högkostnadsskydd för el, för att bemöta den elkris som är att vänta i vinter.

– Det ska gå till dem som konsumerar mest och inte har möjlighet att dra ner så mycket.

Tycker ni att det är rätt att vissa skattebetalares pengar ska gå till att betala andra skattebetalares elräkningar?

– Det är ju det skatter är, att ta från en del och ge till andra. Generellt sett är det här ett konstigt förslag att komma från oss för att vi tycker inte om att man ska subventionera, men när vi hamnar i en sådan här akut situation så måste vi titta på alla alternativ. 

Hon betonar att beslutet är en följd av den extrema situation vi befinner oss i.

– Det här handlar om att rädda folk så att vi inte behöver gå från hus och hem för att elkostnaderna är större än förut. Det är en kortsiktig lösning tills vi kan få ner elpriserna igen, flikar Niklas Gustavsson in.

På regionalnivå vill Moderaterna satsa på redan befintliga järnvägar och till exempel skapa ett tågstopp i Gullringen. Och på lokal nivå hoppas man få fortsatt majoritet tillsammans med Kristdemokraterna och Centerpartiet.

Marie Nicholson (M), oppositionsråd i Vimmerby, säger att det idag finns företag i Vimmerby vars utveckling hotas av brist på el.
Marie Nicholson (M), oppositionsråd i Vimmerby, säger att det idag finns företag i Vimmerby vars utveckling hotas av brist på el.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!