Vimmerbykocken deltog på stort matevent

Hundratals vandrande lunchgäster dök under lördagen upp till Moveat i Västervik. En av de deltagande kockarna var Erik Hemmingsson, som är uppväxt i Vimmerby. Barndomen inspirerade hans rätt.

Erik Hemmingsson på Rosa Himmel hämtade inspiration från lantliga uppväxten och farfar Görans gård vid Vimmerby.

Erik Hemmingsson på Rosa Himmel hämtade inspiration från lantliga uppväxten och farfar Görans gård vid Vimmerby.

Foto: Christer Andersson

Vimmerby2024-06-08 16:31

Nyheten i korthet

  • Moveat, en populär mat- och vandringsevent, utmanade krogar att skapa rätter inspirerade av trä, skog och natur under Bark-festivalen.
  • Eventet ägde rum i Västervik, med sju stopp där deltagarna kunde smaka på olika maträtter, bland annat älg, hjort och gris med grankottsolja.
  • Flera kockar hämtade inspiration från sin barndom för att skapa sina rätter, och fler Moveat-arrangemang planeras till september.

Krogarnas utmaning var att till eventet skapa smakportioner med en tvist av trä, skog och natur, som en del av pågående Bark-festivalen i Västervik.

Moveat arrangeras på 70 platser i landet och har blivit populärt i Västervik. Under lördagen 8 juni anordnades mat och promenad i egen takt med sju stopp.

– Vi börjar längst bort med Rosa Himmel och avslutar med efterrätten på Slottsholmen, sa deltagare Iréne Johansson.

Guldkant, Slottsholmen, Rosa Himmel, Smugglaren, Burger Shack, Pink Bistro och Båtmansgränd var de restauranger som deltog och skapade skogsinspirerade rätter. 

Svenska grönsaker och svensk gris, med en japansk touch.
Svenska grönsaker och svensk gris, med en japansk touch.

Flera kockar hämtade inspiration från barndomen när de skapade sina rätter. Bland annat Erik Hemmingsson som är uppväxt utanför Vimmerby. 

– Svenskt lantliv, från min uppväxt på bondgården utanför Vimmerby. Svensk duroc-gris och svenska grönsaker, med en japansk touch eftersom vi är en fusion-restaurang, sa Erik Hemmingsson på Rosa Himmel där han serverade skivor av schnitzel.

Nicklas Gustafsson på Slottsholmen hämtade intryck från barndommens skogsvandringar med farfar.
Nicklas Gustafsson på Slottsholmen hämtade intryck från barndommens skogsvandringar med farfar.

På Slottsholmen hade dessertspecialisten Nicklas Gustafsson tänkt tillbaka på barndomen när han skapade sin efterrätt med skogstema.

– Jag mindes när vi tidigt på morgnarna gick ut med farfar vid gården utanför Katrineholm. Vi skulle leta grävling och fick stoppa kottar i stövlarna. Vi såg aldrig någon grävling, men fick skoskav av kottarna och plockade lingon på vägen hem istället, berättade Nicklas.

Så kom hans lingonmascarpone på myntakaka till.

I september planerar Moveat för två nya arrangemang.

David och Frida Sundberg från Norrköping gissade på skogssmakerna i burgarna på Burger Shack.
David och Frida Sundberg från Norrköping gissade på skogssmakerna i burgarna på Burger Shack.
Klart att pudeln Billy ska med. Anne-Mari Kallasta och Lena Johansson såg fram mot den gående lunchen.
Klart att pudeln Billy ska med. Anne-Mari Kallasta och Lena Johansson såg fram mot den gående lunchen.
Armbanden på vid registreringen.
Armbanden på vid registreringen.
Janina Emlavik och Katja Winkler på väg ut på vandringen.
Janina Emlavik och Katja Winkler på väg ut på vandringen.
Ronnie Johansson på Smugglaren med älgfärsspett, potatisterrin, skogssvampsås med lingonolja.
Ronnie Johansson på Smugglaren med älgfärsspett, potatisterrin, skogssvampsås med lingonolja.
Eva Sjögren och Iréne Johansson var tidigt ute vid Guldkant och såg fram mot hamburgarna.
Eva Sjögren och Iréne Johansson var tidigt ute vid Guldkant och såg fram mot hamburgarna.
Kronhjort på timjansdoftande salladsbädd.
Kronhjort på timjansdoftande salladsbädd.
Jan Lindblad med frun Ulla och släkt njöt i soliga trädgården vid Båtmansgränd.
Jan Lindblad med frun Ulla och släkt njöt i soliga trädgården vid Båtmansgränd.
Erik Hemmingsson på Rosa Himmel hämtade inspiration från lantliga uppväxten och farfar Görans gård vid Vimmerby.
Erik Hemmingsson på Rosa Himmel hämtade inspiration från lantliga uppväxten och farfar Görans gård vid Vimmerby.
Camilla Gevsjö och Eva Campe redo med armbanden på plats.
Camilla Gevsjö och Eva Campe redo med armbanden på plats.
Mikael Alvarmo och Andreas Kessén hade åkt från Färjestaden på öland för att vara med på Moveat i Västervik.
Mikael Alvarmo och Andreas Kessén hade åkt från Färjestaden på öland för att vara med på Moveat i Västervik.
Lena Moreau fick en snärjig dag i köket på Båtmansgränd.
Lena Moreau fick en snärjig dag i köket på Båtmansgränd.
Lite skogskänsla på Båtmansgränd.
Lite skogskänsla på Båtmansgränd.
Lasse Nilsson på Burger Shack med hamburgarana med hickorymajonäs.
Lasse Nilsson på Burger Shack med hamburgarana med hickorymajonäs.
Monica Brauer skickade en bild av den vackra anrättningen till sin dotter.
Monica Brauer skickade en bild av den vackra anrättningen till sin dotter.
LInda Åhman på Pink Bistro med en nattbakad fläsksida.
LInda Åhman på Pink Bistro med en nattbakad fläsksida.
Henrik Arkåsen på väg att fixa 200 starträtter med hjortfilé på Guldkant.
Henrik Arkåsen på väg att fixa 200 starträtter med hjortfilé på Guldkant.
Vid elvatiden började kön till registreringen av Moveat.
Vid elvatiden började kön till registreringen av Moveat.
Grillad hjortfilé på danskt rågbröd, med remoulad på ramslök, potatis toppat med fritterad lök.
Grillad hjortfilé på danskt rågbröd, med remoulad på ramslök, potatis toppat med fritterad lök.
Skogssmaker i form av enbär, ramslök och hjort.
Skogssmaker i form av enbär, ramslök och hjort.
För många blev det här avslutningen på den gående lunchen.
För många blev det här avslutningen på den gående lunchen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!