Vimmerbykille vägrade stanna – var nära att köra på polisman

Med släckta lysen körde en ung mopedist rakt igenom en poliskontroll i Vimmerby. Nu döms han för vårdslöshet i trafik.

Med förtejpad registreringsskylt och släckta lysen körde två tonåringar rakt igenom en poliskontroll där en polisman försökte stoppa dem.

Med förtejpad registreringsskylt och släckta lysen körde två tonåringar rakt igenom en poliskontroll där en polisman försökte stoppa dem.

Foto: Polisen

Vimmerby2024-05-01 06:00

Vimmerby Tidning har tidigare berättat om den otäcka händelsen – där ord har stått mot ord.

Brottet skedde en septemberkväll 2023 då den dömde tonåringen och en kompis till honom körde sina mopeder med släckta lysen och förtejpade registreringsskyltar utan att stanna i en poliskontroll på Södra Ringleden.

Polismannen har berättat att ungdomarna ökade farten när de såg honom och att han hade blivit påkörd om han inte kastat sig åt sidan i sista stund.

Två andra poliser, som befann sig i polisbilen 20-30 meter längre fram, tog upp jakten. På Stångågatan fick de stopp på den nu dömde tonåringen.

Han ångrar det släckta lyset och den förtejpade reg-skylten. Men han uppfattade inte att det var en polisman som försökte stoppa honom, därför körde han vidare.

Samtidigt har tonåringens försvarsadvokat hävdat att det var polisen som framkallade den trafikfarliga situationen, genom att rusa mot mopederna i ett sent skede när det var mörkt ute, istället för att låta kollegorna i polisbilen stoppa mopedisterna. Det har även framförts kritik mot att en av poliserna lämnade kompletterade uppgifter tre månader efter händelsen. Advokaten menar att det framstår som en efterhandskonstruktion.

Nu har tingsrätten sagt sitt.

Med stöd av polismännens vittnesmål döms tonåringen för vårdslöshet i trafik. Straffet blir ungdomstjänst i 20 timmar. Tingsrätten skriver att det inte finns några skäl att ifrågasätta polisernas uppgifter, och att tonåringen har visat "uppenbar likgiltighet för andra människors liv."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!