Vimmerbyföretaget går framåt även i kristider

Vida Packaging i Vimmerby tillverkar 800 000 lastpallar varje år. "Det är bra för oss att Vida köper Bergs sågverk" säger platschefen Martin Milton som ser goda möjligheter att företaget ska växa.

Martin Milton har varit med sen företaget startade. I dag är han platschef. Ett sånt här lager åt på cirka en månad. Företaget ser nu en ökad efterfrågan på lastpallar i trä.

Martin Milton har varit med sen företaget startade. I dag är han platschef. Ett sånt här lager åt på cirka en månad. Företaget ser nu en ökad efterfrågan på lastpallar i trä.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-06-27 08:00

– Vi har faktiskt vuxit hela tiden sen starten 1999, till och med nu under coronavåren har vi ökat med ett par anställda, säger han.

Företaget kom till 1999 som en avknoppning från dåvarande Werner-Trä i Djursdala. 2007 köpte Vida företaget som hela tiden haft tillverkningen förlagd i lokaler på Tallholmen i Vimmerby.

I dag är man 39 anställda i företaget som i sin tur är en del i Vida Packaging AB som har enheter för tillverkning av emballage runtom i landet.

 – Vi är fyra rena emballageenheter där vi tillverkar lastpallar av alla slag, pallkragar, kabeltrummor i trä, plus att vi har Vida Logistik också, så totalt rör det sig om 260 anställda, säger Claes Arvidsson, vd för Vida Packaging.

För en vecka sen kom nyheten att Vida-koncernen köper Berg Timbers sågverk, ibland annat i Vimmerby och Mörlunda.

En affär som Claes Arvidsson och Martin Milton tror är bra även för Vida Packaging i Vimmerby.

– Absolut, Vida Packagings anläggningar ligger ofta i anslutning till något av Vidas sågverk, så det är en jättefördel för oss. Vi får närmare till råvaran, och vet var varenda pinne kommer ifrån. Och Vida i stort minskar på transporterna och att Vida blir större gör att Packaging i Vimmerby också får större möjlighet att växa, säger de.

Vimmerbyfabriken tillverkar 800 000 lastpallar av olika slag per år. Det handlar både om standardpallar, men ofta också specialpallar.

– Det är det Vimmerbyfabriken är extra bra på, och inte sällan så korta leveranser som från ena dan till den andra, säger Claes Arvidsson.

Coronakrisen har drabbat även Vida Packaging.

– Vi tappade mycket i de delar som är riktade till fordonindustrin som stod helt stilla ett tag, men Vimmerbyfabriken har inte berörts och till och med anställt, säger han.

Vad ser ni för utmaningar framåt?

– Det ser väldigt bra ut, vi ligger helt rätt i tiden med tanke på den miljöomställning som måste ske till förnybara material. Trä är till 100 procent förnybart och även de vi kallar engångspallar används flera gånger innan de blir energibränsle. Trä binder dessutom koldioxid och för varje kubikmeter vi använder planteras det nya träd, säger Claes Arvidsson.

– Vi ser också en större medvetenhet om det här hos kunderna och ett större intresse att köpa svenskt igen, så utmaningen är att möta det, säger han.

Runt 800 000 pallar lastas och körs i väg från Vida Packagings fabrik i Vimmerby varje år.
Runt 800 000 pallar lastas och körs i väg från Vida Packagings fabrik i Vimmerby varje år.
Karta: Vida Packaging AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!