Chef ljög om hot på jobbet – krävs på halv miljon

En mellanchef på ett större företag i Vimmerby kommun visade flera brev med hot riktade mot honom som chef. Företaget vidtog omfattande säkerhetsinsatser och ordnade hemligt boende och olika hyrbilar – tills det stod klart att mannen själv skrivit hotbreven. Nu åtalas han och krävs på nära en halv miljon kronor.

En anställd i chefsposition på ett större företag i Vimmerby fick flera hotbrev riktade mot sig. Företaget tog hoten på stort allvar och vidtog omfattande åtgärder till man upptäckte att det var chefen själv som skrivit breven.

En anställd i chefsposition på ett större företag i Vimmerby fick flera hotbrev riktade mot sig. Företaget tog hoten på stort allvar och vidtog omfattande åtgärder till man upptäckte att det var chefen själv som skrivit breven.

Foto: Arkiv / Polisens förundersökning

Vimmerby2022-04-20 12:00
undefined
Brev 3

"Du har verkligen inte här att göra. När du minst anar det kommer domen." "Du ska få sota för allt det du ställt till med. Det kommer att svida. Du kommer att få be om ursäkt att du finns till. Plågas ska du."

Så lyder några meningar i tre brev mannen, som är i 40-årsåldern, visade för chefer och HR-ansvariga på företaget i Vimmerby kommun mellan augusti och november hösten 2020.

Han uppgav att han fått första brevet till sin bostad och de två följande i en brevkorg på arbetet. Samtliga var datorskrivna utskrifter i vita kuvert som tejpats igen. Innehållet pekade på en tydlig koppling till arbetsplatsen och mannens funktion som chef i organisationen.

Företaget tog hoten på största allvar och stöttade den utsatte chefen på flera sätt. Bland annat fick mannen ett hemligt boende i Vimmerby kommun och lånebilar som byttes ut på ett biluthyrningsföretag två gånger i veckan.

Företaget genomförde även interna åtgärder och vid ett tillfälle stoppades hela produktionen för en gemensam genomgång av den uppkomna situationen.

Enligt förhören som redovisas i förundersökningen uppstod olika grupperingar på arbetsplatsen där den ena ansåg att den skyldige måste drivas fram, medan andra tyckte att 40-åringens agerande var löjligt. Det blev allmänt dålig stämning och personer kände sig utpekade.

undefined
En man i 40-årsåldern åtalas för att ha skrivit falska hotbrev riktade till sig själv när han var chef på ett större företag i Vimmerby kommun. Nu krävs han på nära en halv miljon kronor.

I december 2020 anmälde 40-åringen även att han utsatts för ett fysiskt hot i en annan ort i Kalmar län där en okänd knivbeväpnad förövare ska ha hotat honom och kallat honom vid namn.

För att utesluta tanken att mannen själv låg bakom hotbreven gjorde företagets säkerhetschef en kontroll av mannens dator. Då upptäcktes breven.

Företagsledningen konfronterade mannen som ganska snart erkände att han skrivit de falska hotbreven. 

I förhören säger han att han inte riktigt vet varför, bara att han mått dåligt, men ändå varit medveten om det han gjort. Han vidhåller att angreppet av knivmannen verkligen ägt rum.

Åklagaren rubricerar brottet som oredligt förfarande. Ett brott som kan ge böter eller fängelse i max två år.

Företaget kräver honom på nära 460 000 kronor för de kostnader som hans beteende orsakat. Mannens anställning upphörde i samband med avslöjandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!