Dyrare värme, sophämtning och vatten nästa år

Värmen blir dyrare. Vatten- och avlopp likaså. Även priset för avfallshämtningen ökar nästa år. En vanlig villaägare kan räkna med högre taxor på cirka 1 200 kronor under 2022.

Taxorna för vä'rme, sophöämtning och vatten- och avlopp stiger för villaägarna i Vimmerby kommun nästa år. Ungefär en hundralpp i månaden får man räkna med.

Taxorna för vä'rme, sophöämtning och vatten- och avlopp stiger för villaägarna i Vimmerby kommun nästa år. Ungefär en hundralpp i månaden får man räkna med.

Foto: Arkiv

Vimmerby2021-12-07 12:00

Det framgår av de beslut som tagits av Vimmerby Energi– och Miljö AB, VEMAB, och kommunstyrelsen i Vimmerby.

undefined
"Vi använder taxan för att styra fler till att sortera matavfall" säger renhållningschefen Damniel Johansson om den genopmsnittliga höjningen på sju procent.

Kommunstyrelsen ställde sig nyligen bakom förslaget att höja taxan för avfallhanteringen med i genomsnitt sju procent. Men den som sorterar fullt ut får en lägre höjning än den som väljer bort sortering.

Daniel Johansson är renhållningschef.

– Vi använder taxan som ett styrmedel för att få till mer sortering av matavfall i både villor och flerfamiljshus, säger han.

Taxan för det vanligaste avfallsabonnemanget för villor höjs med 113 kronor till 3 088 kronor för ett helår. Höjningen motsvarar knappt tio kronor i månaden.

För den som har rött abonnemang blir höjningen 331 kronor för ett helårsabonnemang, det vill säga nära 28 kronor per månad.

undefined
Vatten- och avloppstaxan stiger med i snitt sex procent nästa år. Det är bland annat växande behov av underhåll och investeringar som ligger bakom det.

Taxan för vatten– och avlopp består av två delar. En anläggningsavgift som förblir oförändrad och en bruksavgift som höjs med sex procent i snitt.

"Anledningen till höjningen av brukningstaxan är framför allt de investeringar som genomförs. En del av investeringarna är nyinvesteringar men framför allt börjar våra anläggningar och ledningar bli gamla och behöver bytas eller renoveras i en högre takt än vad som gjorts tidigare. Detta gäller i princip i hela Sverige." Det skriver VA-chefen Emma Jonsson i ett mejl till Vimmerby Tidning.

Höjningen innebär en ökning på 320 kronor för en standardvilla på cirka 150 kvadratmeter och där vattenförbrukningen ligger på 150 kubikmeter på ett år. Utslaget per månad blir VA-taxan knappt 30 kronor dyrare för en vanlig villa.

Under 2022 ska VEMAB se över VA-taxan för att införa en annan modell från och med 2023.

undefined
Fjärrvärmen opch närvärmen blir runt 750 kronor dyrare för kunder utslaget på helåret 2022 enligt den nya taxan.

När det gäller värmen sänks den fasta avgiften för såväl fjärrvärme som närvärme med 200 kronor nästa år. Samtidigt höjs den rörliga avgiften med 50 kronor per MWh för fjärrvärme och med 25 kronor för närvärme till 775 per MWh. Det innebär att en normalstor villa som förbrukar 18 MWh om året får av en höjning på cirka 750 kronor på helåret eller styvt 60 kronor per månad.

– Det är generella kostnadsökningar som ligger bakom höjningen. Vi behöver ha något mer i intäkt för att ligga rätt, säger Jörgen Karlsson på VEMAB.

 Sammantaget innebär de nya taxorna en höjning på runt 1 200 kronor om året eller 100 kronor i månaden för villaägarna i Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!