Vimmerbybor på plats i Almedalen

Under de kommande dagarna är politiska företrädare samlade i Visby för att diskutera viktiga samhällsfrågor. Som vanligt finns där representanter från olika håll, så även från Vimmerby.

I söndags gick startskottet för Almedalsveckan. Maya Anckarman är en av de unga kommunutvecklare från Vimmerby som var på plats under måndagen.

I söndags gick startskottet för Almedalsveckan. Maya Anckarman är en av de unga kommunutvecklare från Vimmerby som var på plats under måndagen.

Foto: Emil Lundberg/Privat

Vimmerby2022-07-06 12:00

I söndags gick startskottet för den årliga Almedalsveckan, politikernas mötesplats. Evenemanget brukar beskrivas som en viktig plattform där människor möts i både formella och informella samtal. Bland Vimmerbys kommunpolitiker finns vissa på plats för att ta del av samtalen, medan andra har tagit beslutet att stanna hemma.

– Jag valde att inte åka i år. Jag brukar försöka åka varje år men jag har så mycket att göra just nu då det är valår med allt vad valrörelsen innebär, säger Marie Nicholson (M).

Nicholson beskriver Almedalsveckan som en möjlighet att inhämta mycket kunskap om flera olika samhällsområden på kort tid, nätverka och träffa nyckelpersoner. Genom att följa andra som är där via sociala medier konstaterar hon från hemmaplan att stämningen på plats verkar vara bra, något som bekräftas av Ola Gustafsson (KD). När Vimmerby Tidning ringer upp honom står han mitt i parken framme vid en scen, redo att lyssna på nästa talare. Gustafsson tycker att stämningen på platsen är på topp, precis som den, enligt honom, brukar vara under Almedalsveckan.

– Att vara här känns extra intressant under valrörelsen. Det blir som en utbildningsinsats för oss kommunpolitiker, man kan få med sig många bitar från olika seminarier, berättar han.

På plats i Almedalen fanns under måndagen även yngre representanter från Vimmerby i form av unga kommunutvecklare – de sex feriepraktikanter som under sommaren arbetar med tre olika områden på uppdrag av kommunen. De åkte dit över dagen för att få chans att lyssna på olika seminarier och ta del av ett urval av de samtal som intresserar dem.

– Bland annat tittade vi på seminarier om ungdomars inflytande och delaktighet, säger Camilla Karlsson, fritidsledare och samordnare på Fabriken och kommunstyrelseförvaltningen.

En av dem som gör feriepraktik som ung kommunutvecklare är Maya Anckarman. Hon berättar att det var roligt och intressant att lyssna på seminarier, men även att lyssna på de partiledare som talade under dagen. På frågan om hon skulle vilja åka dit igen i framtiden är svaret glasklart – absolut!

– Man får ta del av lite nya aspekter på allt. Vi kollade till exempel på seminarier om trygghet i skolan och där var det sådant man inte hade tänkt på tidigare, förklarar hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om