Vimmerbybon om maktskiftet i USA: "En lättnad"

"Det känns som en lättnad att de här sista fyra åren är äntligen över och att vi kan andas ut på ett sätt". Det säger amerikanen och Vimmerbybon Tim Dickinson efter maktskiftet i USA.

"Jag har förmodligen alltid tittat på installationen och i år kändes det lite extra speciellt", säger Tim Dickinson.

"Jag har förmodligen alltid tittat på installationen och i år kändes det lite extra speciellt", säger Tim Dickinson.

Foto: Privat

Vimmerby2021-01-23 08:00

Under onsdagen skedde installationen av USAs nya president; demokraternas Joe Biden. Att följa installationen är viktigt för Vimmerbybon Tim Dickinson.

– Jag har förmodligen alltid tittat på installationen och i år kändes det lite extra speciellt. Vi satt bänkade framför tvn, jag, min fru och våra två barn och tittade.

Hur var känslorna av installationen?

– Det var skönt att se och höra ett helt annat tonläge, säger han.

– Att Mike Pence som var vicepresident åt Trump ändå dyker upp och gör sin plikt och visar den här fredfulla övergången kan funka och att före detta presidenter från båda partierna var med, förutom en viss person som visade återigen sitt rätta jag och ego och brist på att kunna vara en bra förlorare genom att inte närvara.

undefined
Lady Gaga sjöng USAs nationalsång under president Bidens installation.

Ett ögonblick från installationen som berörde Tim Dickinson var när artisten Lady Gaga framförde nationalsången.

– För mig fick sången en ny innebörd när Lady Gaga sjöng och verkligen tryckte på den här raden ”gave proof through the night that our flag was still there”. För två veckor sen var platsen under attack från antidemokratiska terrorister. När man sen samma natt röstade igenom Biden som vinnare så visade det att demokratin fungerar trots allt. På samma plats två veckor senare ser vi att demokratin fungerar och flaggan fortfarande står kvar. Det var en stark upplevelse.

Från valnatten i början av november fram till installationen av president Biden har det varit stor dramatik i USA. Att det skulle bli en långdragen process kring valresultatet var väntat, menar Dickinson.

– Trump hade ju garderat för i flera månader innan att valet kanske inte hade gått rätt till enligt honom och han rustade för en juridisk process som skulle göra att valresultatet drog ut på tiden. Men att det skulle gå så långt att förneka resultatet in i det sista till det datumet att kongressen skulle certifiera resultatet och till och med provocera folk till att protestera, det hade man inte väntat sig.

Det hela kulminerade med stormningen av Kapitolium, hur var det att nås av den nyheten?

– Det var helt surrealistiskt, man fattade inte att det var på riktigt. Men jag väljer ändå att hoppas att något gott kommer ur detta, det första var väl att Trump förlorar sitt inflytande både i det politiska men också att vanliga människor som har stöttat honom kanske nu tar avstånd från hans beteende.

undefined
Parlamentsbyggnaden Kapitolium stormades av Trump-supportrar den 6 januari.

Efter händelserna vid Kapitolium stod det snart klart att Donald Trump ställs inför riksrätt ännu en gång. Han är den enda amerikanska presidenten som ställts inför riksrätt två gånger. Tim Dickinson ser både för- och nackdelar med processen mot Trump.

– Jag är lite tudelad i den frågan egentligen. Jag tror att han och många andra ska prövas i rätten för att vi måste lägga det här bakom oss på ett sätt. Men vi vill helst av allt bara glömma de här fyra åren och gå vidare, men nackdelen är att det kommer vara stort fokus från senaten och media kring hur det går och då kommer han fortsätta ha sin megafon.

Hur tror du att den nya administrationen kommer att påverka ditt liv här i Sverige?

– Jag tror att det blir mycket enklare på många sätt, att man får tillbaka lite av USAs rykte och anseende på ett positivt sätt. Att vi står upp för vissa saker, de här gemensamma värdena som vi har från ett demokratiskt samhälle där vi slår vakt om mänskliga rättigheter och andra saker. 

Händelserna i USA

Demokraternas Joe Biden förklaras som vinnare av ledande amerikanska medier den 7 november, fyra dagar efter presidentvalet. President Trump vägrar erkänna resultatet och inleder rättsliga processer. 

Den 14 december utsågs Biden officiellt till vinnare av elektorskollegiet. 

Den 6 januari stormades Kapitolium av Trump-supportrar. 

Natten till den 7 januari bekräftades elektorskollegiets röster av USAs kongress och sittande vicepresident Pence.

Den 20 januari svors Biden in som USAs nya president.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om