Nick Gertsson lever rock and roll-drömmen på Hawaii

Musiken tog honom från Vimmerby och ut i världen. Nu släpper Nick Gertsson sin första EP under eget namn ihop med välkända musiker.

Som många andra instrumentalister har Nick Gertsson ett särskilt förhållande till sin gitarr. En svart Gibson Les Paul Studio från 1995 har hängt med sedan han köpte den av en kompis för 400 dollar när den var nästan ny. I sitt coverband har han spelat live med den i hittills omkring 6000 timmar.

Som många andra instrumentalister har Nick Gertsson ett särskilt förhållande till sin gitarr. En svart Gibson Les Paul Studio från 1995 har hängt med sedan han köpte den av en kompis för 400 dollar när den var nästan ny. I sitt coverband har han spelat live med den i hittills omkring 6000 timmar.

Foto: Bill Hale

Vimmerby2021-11-12 08:00

När Vimmerby Tidning pratar med Nick Gertsson på förmiddagen börjar klockan där han befinner sig närma sig midnatt. Den Vimmerbybördiga gitarristen har bott i Honolulu på Hawaii sedan 2008 och det var musiken som fick honom att lämna stan.

– Jag flyttade till Los Angeles 1992 och gick på gitarrskola och efter det bodde jag i Florida, säger han.

På turné med sitt New York-baserade band Voices of Extreme träffade Nick Gertsson sin nu före detta fru. De flyttade tillsammans till Hawaii och där har han blivit kvar sedan dess. Sedan dess har 49-åringen spelat musik i olika konstellationer och 22 november släpper han sin första professionellt inspelade EP under eget namn.

– Det är instrumental musik, tre låtar med elgitarr och tre akustiska. Jag hajkar mycket i bergen här och hämtar inspiration från naturen. Det är lite som filmmusik och när man gör sådan musik kan det inte vara mycket snabba grejer utan man måste gå djupare in i det och fokusera mer på melodier, säger Nick Gertsson.

Förutom att göra egen musik har Nick jobbat i snart 20 år med att lära ut gitarr via internet, vilket han tycker är både roligt och lärorikt. När coronaviruset kom farande spelade Nick Gertsson i ett coverband, vilket fick ett abrupt slut när barerna stängde.

– Då började jag lyssna på meditationsmusik och improvisera till, för att träna örat. Jag spelade in grejer och kring nyår förra året började jag prata med en producent.

Inspelningarna började i februari och redan nu finns två singlar från den kommande EP:n ute, som båda fått ett varmt mottagande.

– Det känns riktigt bra och jag har fått väldigt fina recensioner.

En av Nick Gertssons förebilder är Yngwie Malmsteen och på EP:n medverkar flera kända musiker som spelat tillsammans med den svenska gitarrvirtuosen.

– Jag träffade trummisen John Macaluso på en Yngwie-konsert år 2000 och basisten Björn Englen känner jag sen skolan i Los Angeles.

En annan av Nicks idoler är den amerikanska musikern Jason Becker, som även han uppmärksammat videon till Nicks ena singel.

– Han skrev en kommentar, "Very beautiful!". Jag grät nästan det är helt otroligt att få ett sådant erkännande från honom.

EP:n heter Beyond fear is beauty. Raden, som Nick Gertssons också tatuerat in, har en tydlig tanke bakom sig. 

– Det är typ så jag lever. Det finns alltid en rädsla men om man bara kör på blir det bättre på andra sidan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!