Vimmerbybon flydde talibanerna – "Orolig för alla unga"

Han jagades av talibanerna och tvingas lämna fru och små barn när han flydde från sitt hemland. Det är nu 20 år sen. I dag är talibanerna tillbaka vid makten och familjen Moshini i Vimmerby fruktar ett nytt skräckvälde i Afghanistan.

Vimmerbybon Abdulkabir Mohsini fruktar för vad som händer i Afghanistan. Han har egna upplevelser av talibanstyret som han flydde från för 20 år sen. "Jag är särskilt orolig för alla unga som vill utveckla landet".

Vimmerbybon Abdulkabir Mohsini fruktar för vad som händer i Afghanistan. Han har egna upplevelser av talibanstyret som han flydde från för 20 år sen. "Jag är särskilt orolig för alla unga som vill utveckla landet".

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-09-04 10:00

– Jag pratade med en av mina bröder på onsdagskvällen och de är mycket oroliga över vad som ska hända. Det är en fruktansvärd situation för människor och jag är orolig, inte bara för mina syskon, utanför alla unga pojkar och flickor som utbildat sig och vill jobba och bygga landet – för dem är det här en chock, säger Abdulkabir Mohsini.

Han tar emot i familjens hem i Vimmerby där de bor sen över 15 år tillbaka. Två av barnen har flyttat ut för jobb och studier på universitet. Den här dagen är bara han själv och yngste sonen hemma.

– Pojkarna har inte varit med till Afghanistan, döttrarna har varit med en gång och jag och min fru har hälsat på några gånger. Men resan vi planerat till i sommar stoppade vi, säger Abdulkabir Moshini.

Han berättar om ett fattigt land med närmare 40 miljoner invånare och en yta som är ungefär 1,5 gånger större än Sverige. Befolkningen består av fyra etniska grupper; pashtuner, tadzjiker, hazarer och uzbeker. Islam är den dominerande religionen. De flesta är sunnimuslimer, men 10– 15 procent är shiamuslimer. Dit hör framför allt hazarerna, den grupp som Abdulkabir Mohsini tillhör.

Han har egna upplevelser av talibanernas förtryck. 

– 2002 flydde jag undan talibanerna. Jag hade kämpat mot ryssarna och kommunistregimen tidigare, men sen lämnade jag ifrån mig vapnen och gifte mig och bildade familj och var bara en vanlig man och hade en affär. Men talibanerna trodde att jag fortfarande hade vapen och när jag fick veta att de sökte efter mig flydde jag.

En spektakulär flykt gick via Pakistan, Iran och Turkiet och till Italien. Sen till Sverige. Efter sex månader fick han asyl och kom till Storebro och sen till Vimmerby där han förenades med frun och barnen två år efter flykten.

Kvar i Afghanistan finns i dag hans tre bröder och en syster. De bor med sina familjer i bergsområdet Hazararjat i mellersta delen av landet. 

– Än har inte så mycket hänt. Talibanerna säger att de ska vara goda den här gången, men det tror vi inte på. Det finns ingen regering och talibanerna vill inte släppa in någon annan att regera med dem.

I huvudstaden Kabul där hans svåger med familj bor är följderna av talibanernas maktövertagande mer märkbara.

– Familjen driver en skola, men nu är alla skolor stängda och ingen i familjen kan jobba. Bankerna är stängda och folk har inga pengar. Kvinnorna vågar inte gå ut på gatorna eller till jobbet, beskriver han.

Han lider särskilt med ungdomar i Afghanistan.

– Många har utbildat sig och pratar bra engelska om vill jobba och utveckla landet med skolor, vägar och demokrati, men det ville inte talibanerna.

– 80 procent av talibaner är outbildade analfabeter, därför kan de ingenting om ett modernt samhälle. De andra 20 procenten är utbildade i sharia och pratar som präster och bara säger att gud säger så och att vi ska bygga sharia. 1 400 år gamla lagar fungerar inte i dag, även koranen måste anpassas till ett modernt samhälle.

Vad tycker du om att USA lämnat landet?

– När amerikanerna var i Afghanistan kunde fler människor utbilda sig och har förstått allas lika värde och rättigheter, även om de har olika bakgrund och tradition och religion och insett att de måste leva med varandra. Det är så vi måste bygga landet, affärer till ett fungerande samhälle. Nu har USA lämnat folket ensamma.

"Talibanerna är till största delen outbildade analfabeter och förstår därför inte hur en utbildad människa är och hur ett modernt samhälle fungerar", säger Abdulkabir Moshini som bor i Vimmerby med familjen sen många år tillbaka.
"Talibanerna är till största delen outbildade analfabeter och förstår därför inte hur en utbildad människa är och hur ett modernt samhälle fungerar", säger Abdulkabir Moshini som bor i Vimmerby med familjen sen många år tillbaka.
Afghanistan

Afghanistan ligger i södra Asien och blev självständigt 1919 efter att ha varit ett brittiskt protektorat.

1979 invaderade Sovjetunionen landet för att stödja en svag kommunistisk regering. Sen dess har krig pågått i landet mot invasionstrupper och mellan inhemska grupper. Från 2001 till 2021 hade USA stora militära styrkor i landet.

Befolkningen uppskattas till 38 miljoner i landet, 70 procent bedöms vara under 25 år.

De två språken är pashto och persiska (dari).

(Källor: NE och Wikipedia)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!