Kenny Fransson ska träffa försvarsministern

Det är ingen självklarhet för vare sig barn eller vuxna att de har mat varje dag i krigets Ukraina. Läget är värre nu än för ett år sedan. Kenny Fransson från Vimmerby har rest med flera hjälpinsatser till landet och för det är han nu inbjuden till försvarsdepartementet.

Kenny Fransson är glad över att hjälpinsatserna för Ukraina uppmärksammas av försvarsministern. Han hoppas på mer stöd från staten.

Kenny Fransson är glad över att hjälpinsatserna för Ukraina uppmärksammas av försvarsministern. Han hoppas på mer stöd från staten.

Foto: Anders J Andersson

Vimmerby2023-03-30 10:37

Klockan fem på morgonen dagen för Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina förra året vaknade Kenny Fransson i Södra Vi och kände att något inte stod rätt till. Han ringde bekanta i Ukraina som berättade att de var under attack av Ryssland.

Då i början var det ett land som fungerade även om det fanns mycket att göra för att förbättra levnadsstandarden. Men nu över ett år sedan Rysslands våldsamma angrepp finns det barn och vuxna som dagligen står utan mat, värme och inkomster. Många är flyktingar i sitt eget land.

Ukrainarna försöker leva ett så normalt liv det går men blickar alltid lite mot skyn efter nya attacker från ryssarna.

– Vi skulle göra samma sak i Sverige, säger Kenny Fransson.

Han bestämde sig för att hjälpa ukrainarna och inledde samarbete med hjälporganisationen Sweden Help East.

Hittills har sex hjälpsändningar skeppats iväg till landet. Tacksamheten är stor för den hjälp som kommer.

– En flicka kom ut och satte ett hjärta på mig när vi kom med mat till dem och på ett annat ställe kom en äldre kvinna ut och grät av glädje när hon hörde att vi kom med hjälp från Sverige, berättar Kenny Fransson.

På en av sina resor såg han en pojke som hade nästan hela ena armen i bandage. På ett sjukhus med 130 vuxna som skadats av minor såg han folk som saknade lemmar.

Han får stöd från flera kyrkor, bland annat Korskyrkan i Vimmerby. Men också från olika företag, verksamheter och privatpersoner.

Sweden Help East uppmärksammas nu tillsammans med andra aktiva frivilligorganisationer för sitt arbete för att hjälpa Ukraina. Försvarsminister Pål Jonsson har bjudit in dem till försvarsdepartementet i Stockholm på fredag.

Kenny Fransson kommer tillsammans med Mikael Lindén och Henrik Somansson att representera Sweden Help East.

– Det känns roligt att bli uppmärksammad men det är inget vi hoppats på. Fokus för oss är att hjälpa människorna i Ukraina, berättar Kenny Fransson.

Hittills har de inte fått något stöd från staten men det är något han hoppas. Redan i nästa vecka bär det av till Ukraina igen.

– Just nu är jag nästan mer utomlands än i Sverige, säger han. Det svåra är att få tiden att räcka till och fler som kan hjälpa till är därför välkomna att höra av sig.

En flicka blev så glad när familjen fick mat från Sverige att hon sprang ut och satte ett hjärta på Kenny Franssons tröja.
En flicka blev så glad när familjen fick mat från Sverige att hon sprang ut och satte ett hjärta på Kenny Franssons tröja.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!