Tidigare vd från Vimmerby efterlyst i hela EU

Den tidigare vd:n från Vimmerby som är häktad i sin frånvaro misstänkt för flera fall av grovt skattebrott är nu efterlyst i hela EU. Kammaråklagare Catharina Linné tror han kommer att arresteras inom kort för att föras till Sverige för förhör.

Kammaråklagare Catharina Linné har utfärdat en europeisk arresteringsorder, EAW, och räknar med att mannen arresteras ganska snart och förs till Sverige för förhör om de grova skattebrott han häktats för i sin utevaro.

Kammaråklagare Catharina Linné har utfärdat en europeisk arresteringsorder, EAW, och räknar med att mannen arresteras ganska snart och förs till Sverige för förhör om de grova skattebrott han häktats för i sin utevaro.

Foto: Arkiv / TT-Bild

Vimmerby2023-09-21 18:00

– En europeisk arresteringsorder, EAW, är utfärdad och spanska myndigheter är underrättade eftersom han lever i Spanien numera, säger Catharina Linné, kammaråklagare vid ekobrottsmyndigheten.

Den tidigare vd:n för en elektronikkoncern är skriven på en adress i Vimmerby kommun. Han häktades i sin utevaro i Jönköpings tingsrätt förra veckan.

Häktningsbeslutet överklagades genom 50-åringens juridiska ombud, advokat Carl-Johan Allansson.

Överklagan avslogs av Göta hovrätt den 15 september. Därmed gäller fortfarande tingsrättens beslut att den tidigare vd:n är häktad i sin utevaro och att åklagaren har rätt att belägga honom med restriktioner så snart han grips.

Det räknar åklagare Catharina Linné kan ske ganska snart.

 – EU är en enhet och en sån här arresteringsorder gäller i hela området och ska verkställas så snart som möjligt, så det kommer att ske en arrestering och ett överlämnande till Sverige ganska snart, säger hon.

Den tidigare Vimmerby-vd:n är misstänkt för nio fall av grovt skattebrott som ska ha skett mellan den 5 november 2020 och den 17 september 2021. Samtliga i Jönköpings kommun.

Vad brotten består av vill Catharina Linné inte gå in på.

Vimmerby Tidning har sökt advokat Carl-Johan Allansson för en kommentar till de nya uppgifterna utan att lyckas. Han har tidigare meddelat att hans klient förnekar brott och att han inte medvetet håller sig undan i Spanien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!