Vimmerby mot strömmen - arbetslösheten ökar

Medan arbetslösheten minskat i riket och länet har den ökat i Vimmerby kommun. Däremot har Vimmerby fortfarande länets lägsta arbetslöshet bland unga under 24 år.

Drygt 30 fler kommuninvånare köar för ett arbete i Vimmerby i april i år än samma månad i fjol.

Drygt 30 fler kommuninvånare köar för ett arbete i Vimmerby i april i år än samma månad i fjol.

Foto: Jessica Gow/TT

Vimmerby2018-05-14 10:24

Det visar månadsstatistiken för april som arbetsförmedlingen offentliggjorde på måndagsmorgonen. 7,3 procent av kommuninvånarna är arbetslösa eller deltar i arbetsmarknadsprogram. det är 0,3 procentenheter mer än samma månad förra året. I landet och länet har arbetslösheten minskat med 0,4 procentenheter i båda fallen.

Fyra av länets kommuner noterar en ökad arbetslöshet. Ökningen i Vimmerby är den största i länet.

I antal är det i dag drygt 30 fler som är utan jobb än det var i april i fjol. Då var 531 kommuninvånare arbetslösa, nu är det 563. Drygt 350 av dem är utrikesfödda. I den gruppen har antalet blivit 17 fler och i april var 37,4 procent av de utrikesfödda i kommunen arbetslösa. Den är den fjärde högsta i Kalmar län och kan jämföras med länssnittet på 37,1 procent och rikssnittet på 20,5.

Samtidigt fortsätter arbetslösheten att sjuinka i gruppen ungdomar mellan 18 och 24 år. Den ligger nu på 8,3 procent. Med det har Vimmerby fortfarande länets lägsta ungdomsarbetslöshet. Närmast efter kommer Kalmar med 8,9 procent, det är 1,9 procentenheter lägre än april förra året. Snittet för länet ligger på 10,5 och för hela riket på 8,7.

Det har lämnats in 127 nya platser till arbetsförmedlingen under april. 58 kommuninvånare fick arbete. 13 av dem är utrikesfödda och elva är ungdomar under 24 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!