Femhundraårig marknadstradition lever farligt

Efter den minimala höstmarknaden i Vimmerby ökar oron för att marknaden ska försvinna. "Det har också fötts en diskussion om hur vi ska ha det och det är bra", säger marknadsgeneralen Tomas Larsson. Även Vimmerby Handel vill vara med och rädda marknaderna.

Helgens höstmarknad i Vimmerby har väckt många reaktioner och diskussioner om framtiden. "Marknaden är viktig för hela Vimmerby", säger Beathe Skaate, ordförande för Vimmerby Handel.

Helgens höstmarknad i Vimmerby har väckt många reaktioner och diskussioner om framtiden. "Marknaden är viktig för hela Vimmerby", säger Beathe Skaate, ordförande för Vimmerby Handel.

Foto: Jimmy Karlsson/Arkiv

Vimmerby2022-10-13 06:00
undefined
Beathe Skaate är ordförande för Vimmerby Handel som gärna vill vara med i diskussionerna om vad som behövs för att rädda och uitveckla marknadstraditionen i Vimmerby.

– I varje fall i dialogen om vad som behöver göras. Marknaden är viktigt för hela Vimmerby, säger ordföranden Beathe Skaate.

Vimmerby är en marknadsplats sen mer än 500 år. I stadsrättigheterna Vimmerby återfick 1604 står det skrivet att tre marknader ska hållas varje år. Den traditionen hålls än så länge vid liv.

Men hur länge till? Lördagens marknad i Vimmerby var en av de minsta nånsin.

undefined
Höstmarknaden i Vimmerby 2022 blev en tunn historia både vad det gäller antal knallar och besökare.

– Det har blivit många reaktioner och vi hade mycket diskussioner med de knallar som var på plats, säger Tomas Larsson på Vimmerby kommun.

Vad säger knallarna?

– De som är från närområdet är oroliga att marknaden försvinner. Andra som är längre ifrån har kanske inte samma känsla för bygden utan ser mer till sina egna affärer, säger han.

Närmast ska en utvärdering göras som ska presenteras för politikerna i samhällsbyggnadsutskottet i början av november.

undefined
Höstmarknaden i Vimmerby 2022 blev en tunn historia både vad det gäller antal knallar och besökare.

En aktör som mer än gärna vill delta i utvärderingen och fortsatta dialoger är Vimmerby Handel.

– Vi vill absolut vara med för att se vad som kan göras för att det ska bli bättre. Vi har inga resurser att ta över ansvaret och driva marknaderna, men vi är absolut beredda att vara delaktiga för att det inte ska bli så här en gång till, säger Beathe Skaate.

undefined
Driftchefen på gatukontoret, Tomas Larsson, är kommunens marknadsgeneral. Trots den klena uppslutningen på höstmarknaden ser han ingen fara för Tomasmarknaden. "Den är jag inte alls orolig för, den är alltid mer populär".

Tomas Larsson har tidigare lyft tankarna om en föreningsdriven marknad.

– Titta i Kristdala eller varför inte i Pelarne där engagerade föreningar gör ett fantastiskt jobb. Vi har vänt oss till föreningarna tidigare, före pandemin, men då var gensvaret ljummet, säger han.

Har ni lekt med tanken på en Vimmerby marknad istället för tre?

– Det finns massor av tankar, sen svider ju en sån sak med tanke på traditionen sen 1604, men konkurrensen är stenhård, så vi får väl analysera det också.

undefined
Ola Gustafsson (KD) är ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott där det politiska ansvaret för marknaderna ligger. "Resurserna är ett problem. Få försäljare gör att intäkterna minskar, men kommunens kostnader finns ändå kvar", säger han.

Ola Gustafsson (KD) är ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott som har det politiska ansvaret för marknaden.

– Väldigt tråkigt med så få säljare och besökare som det blev nu. Vi tog upp föreningsdrift igen på förra veckans föreningsparlament, vad jag vet har ingen nappat. En väg kan vara att nischa marknaderna, säger han.

Han välkomnar alla aktörer till delaktighet.

– Vimmerby Handel är hemskt välkomna. Här måste alla samverka. Vimmerby Tillsammans kan vara ett bra forum att ta upp marknadsfrågan i, säger Ola Gustafsson.

Karta: Stora Torget i Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!