Vimmerby klättrar på ranking - sämre resultat på löner

Vimmerby kommun klättrar i Lärarförbundets ranking "Bästa Skolkommun". Men i två avseenden har man ett sämre resultat; lärarlöner och friska lärare.

Vimmerby kommun klättrar 50 platser i Lärarförbundets ranking över bästa skolkommunen. Bilden är en genrebild.

Vimmerby kommun klättrar 50 platser i Lärarförbundets ranking över bästa skolkommunen. Bilden är en genrebild.

Foto: Sofie Olsson/arkiv

Vimmerby2020-11-11 10:40

– Det finns många skickliga lärare i Vimmerby kommun som trots att hälsan blir sämre och även lönen blir sämre så hjälper de eleverna att nå sina mål, säger Marie Karlsson som är ordförande för Lärarförbundet Vimmerby om Vimmerby kommuns resultat i rankingen.

2019 landade Vimmerby kommun på 182:e plats av 290 kommuner. I år klättrar kommunen 50 platser och hamnar på 132:e plats. Av länets tolv kommuner så återfinns Vimmerby på en tionde plats. 

Utifrån de tio kriterier som kommunerna rankas, så visar det sig att Vimmerby kommun har styrkor på fyra områden; meritvärde i årskurs 9, andel godkända elever, lärartäthet och andel barn i förskolan. Fyra kriterier pekar på svagheter; lärarlöner, friska lärare, utbildade lärare och fullföljd gymnasieutbildning.

Problemet med att sjukfrånvaron bland lärare ökar i kommunen är något man brottas med menar Marie Karlsson.

– Det här är något som vi brottas med tillsammans både arbetsgivare och fack, hur man ska komma tillrätta med det, så det pågår ett arbete. Men det behövs mer resurser, det är för stor arbetsbörda för lärarna.

Att få fler behöriga lärare är också en viktig fråga. 

– Det vi och kommunen behöver fundera på är över hur vi ska få de som är outbildade att utbilda sig så att vi blir ännu fler behöriga. 

Ola Karlsson, barn- och utbildningschef på Vimmerby kommun meddelar att han har sett rapporten men ännu inte hunnit sätta sig in i resultatet för att kunna ge en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!