Vimmerby – hästhandlarstaden som blev bilhandlarstaden

Vimmerby har genom historien varit en handelsplats där det mest köpts och sålts. Tidigare var det bland annat hästar. Under senare år har bilen fått en central roll.

Folkfest när Bilens Dag drog storpublik för några år sedan.

Folkfest när Bilens Dag drog storpublik för några år sedan.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2023-04-05 15:31

För 45 år sedan, 1978, började Veine Johansson som bilförsäljare i Vimmerby. Fram till pensionen har han jobbat med försäljning av bilar och som distriktschef för MRF i Kalmar län. Han om någon kan bilstaden Vimmerby.

– Vimmerby har ju alltid haft väldigt många bilhandlare om man jämför med folkmängd. På 80-90- talen var det nog sju stycken, men det som gjorde Vimmerby känt som bilhandlarstaden var en reklamkampanj i TV4 1996, minns Veine.

Alla bilhandlare gick ihop om en gemensam reklamfilm. I filmen fick man se klipp från alla olika handlare och budskapet till de presumtiva köparna var att det var tätt mellan bilhandlarna, man kunde promenera runt och jämföra bilar under ett besök i Vimmerby. Resultatet av kampanjen lät inte vänta på sig.

– Det var en bra kampanj. Det kom folk långt ifrån, sådana som aldrig förut hade varit i Vimmerby, många åkte från Linköping för att köpa bil i Vimmerby och det var många som köpte en bil.

Några år senare bjöd Vimmerby Tidnings dåvarande ägare Bengt Ingemarsson alla bilhandlare på lunch. Där och då föddes Bilens dag, som kom att bli ett populärt och återkommande evenemang på torget i Vimmerby.

– Alla handlare visade upp flera modeller av sina bilar, det kunde vara uppåt 40 bilar på torget som man kunde gå runt och titta på.  Jag tror inte att det är så vanligt med så stora bilevent, men bilen har alltid varit prioriterad i Vimmerby, säger Veine Johansson.

I år arrangeras Bilens Dag i början på maj. Magnus Carlsson på Holmgrens Bil kommer vara på plats för att visa upp bilar.

– Det är en årlig tradition, då fyller vi torget med bilar. Vi bilhandlare ser oss som kollegor och hjälper och stöttar varandra, säger han.

Förr fanns det fler handlare, men även om några har försvunnit så finns det fortfarande många märken representerade på relativt liten yta. Magnus Carlsson tycker att Vimmerby fortfarande kan kallas en bilhandlarstad

– Absolut, ryktet hänger i, vi har mycket folk som kommer utifrån för att köpa bil och många gamla Vimmerbybor, såna som har flyttat kommer tillbaka hit för att köpa bil här.

Det finns fortfarande många bilmärken representerade, men Kenneth Boman på Engstöms pekar på att Vimmerby är en gammal handelsstad.

– Vimmerby är ju känt som en gammal hästhandlarstad, det är därifrån det kommer. Men vi har många märken på liten yta och så hjälps vi åt och drar kunder åt varandra.

Veine Johansson har varit i bilbranschen i 45 år.
Veine Johansson har varit i bilbranschen i 45 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!