Vimmerby folkhögskola satsar på musikallinje

Ett samarbete mellan Vimmerby folkhögskola och Kulturskolan har lett fram till en ny musikallinje.

Kanske kan utbildningen bli två-årig om allt faller väl ut. Här ser vi från vänster: Jennie Leander Lilja, Susanne Lindvall, Kajsa Lundahl och Mathilda Söderlund.

Kanske kan utbildningen bli två-årig om allt faller väl ut. Här ser vi från vänster: Jennie Leander Lilja, Susanne Lindvall, Kajsa Lundahl och Mathilda Söderlund.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2021-03-26 06:00

Vimmerby folkhögskola startar en 1-årig musikalutbildning till hösten 2021. Det blir en eftergymnasial yrkesutbildning som kommer ha stort fokus på dans men även individuell sång, körsång samt kurser i drama och scenisk gestaltning.

– Jennie ringde mig och frågade om jag var intresserad av en sån här utbildning och jag svarade: Absolut! Sedan träffades två entusiastiska människor ett par gånger och nu är vi här, berättar Susanne Lindvall, rektor för Vimmerby Folkhögskola, och får medhåll från Jennie Leander Lilja, danspedagog och enhetschef på Kulturskolan.

Utbildningen blir ny på flera sätt och för Folkhögskolan saknas utbildningar som denna sedan tidigare.

– Vi har ingen kulturell yrkesutbildning sedan innan och saknar den kompetensen i huset. Därför är det perfekt att kulturskolan kommer in här och tar hand om kursinnehållet medan vi kan erbjuda boende och annat, säger Lindvall.

Kulturskolan vill se ett helhetstänk i kommunen där man samarbetar mellan enheter för att kunna erbjuda mer till fler.

– Vi har en helhetstanke hos oss om att det ska finnas saker för alla i samhället under flera år och som följer ett helt liv, säger Leander Lilja.

– Det blir också ett sätt att få ungdomar att stanna kvar i kommunen, säger Kajsa Lundahl, danspedagog på Kulturskolan och kursansvarig.

Astrid Lindgrens Värld är en intressant aktör att samarbeta med och en möjlig framtida arbetsgivare för kursdeltagarna.

– Vi har påbörjat samtal med dem och det är något vi verkligen hoppas ska kunna bli något av, säger Leander Lilja.

Utbildningen kommer även öppna upp möjligheten att nyanställa någon.

– Vår kompetens täcker inte allt, vi kommer att lysa ut någon form av tjänst eller procent, mycket också för att få in namn på personer som är intresserade av att undervisa på en sån här linje. Vi är flexibla med upplägget och öppna för att folk hör av sig om sina kompetenser, säger Lundahl.

Redan nu har personer visat intresse för utbildningen och antagningen har kommit igång.

– Första ansökan har faktiskt redan kommit in, avslöjar Mathilda Söderlund, biträdande rektor på Vimmerby Folkhögskola.

Utbildningen kommer hållas både i folkhögskolans och kulturskolans lokaler och 18 platser erbjuds.

– Här har man chansen att leva sin dröm under ett år. Ge dig själv den chansen och våga göra något för dig, säger Lundahl.

Sista ansökningsdag är 30 april med audition i slutet av maj.

Musikallinjen kommer ha ett starkt fokus på dans då branschen efterfrågar tekniskt starka musikalartister. På bilden danspedagog och kursansvariga Kajsa Lundahl.
Musikallinjen kommer ha ett starkt fokus på dans då branschen efterfrågar tekniskt starka musikalartister. På bilden danspedagog och kursansvariga Kajsa Lundahl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!