"Vimmerby bland de sämsta i ett utbildningsmässigt u-land"

Sämst i ett utbildningsmässigt u-land.
Så beskriver signaturen ”orolig förälder” skolan i Vimmerby kommun.
Vimmerby rankas på plats 267 av totalt 290 i Lärarförbundets rankning över skolkommunerna i landet. Samtidigt har kommunen satt som mål att vara Sveriges bästa skolkommun om fyra år.
Vår tidning bad Josephine Svensson, rektor för årskurs sju till nio på Astrid Lindgrens skola, att ge sin bild av skolläget i Vimmerby.

Josephine Svensson, rektor på Astrid Lindgrens skola, menar att grundskolan kämpar mot ekonomiska begränsningar och en kamp om rekrytering av behöriga lärare, samtidigt som skolan försöker göra sitt bästa för att skapa individanpassad undervisning för alla elever. Foto: Jenn Hultberg

Josephine Svensson, rektor på Astrid Lindgrens skola, menar att grundskolan kämpar mot ekonomiska begränsningar och en kamp om rekrytering av behöriga lärare, samtidigt som skolan försöker göra sitt bästa för att skapa individanpassad undervisning för alla elever. Foto: Jenn Hultberg

Foto: Fotograf saknas!

Vimmerby2016-10-20 07:00

Barnen i Vimmerbys framtid står på spel om inget görs för att förbättra kommunens skolor. Det menar den förälder som skrivit en insändare till vår tidning. Insändaren menar att en av de viktigaste frågorna är vad som konkret görs för att förbättra Vimmerbys position på rankinglistorna, där kommunens placering är på absoluta botten, och om kommunens mål att bli bästa skolkommunen i landet år 2020, fortfarande kan anses som realistiskt. Josephine Svensson säger att hon förstår oron över de dåliga rankingresultaten, men att målet att bli bästa skolkommun är en viktig vision.

– Att ha framtidstro och en målbild är en viktigt del i arbetet för oss tjänstemän och våra medarbetare. Det inger hopp och bidrar till en kämpaglöd, säger hon.

Är du oroad över Vimmerbys låga placering?

– Absolut, man känner ju ”vart är vi på väg?”. Sen blir man självkritisk också och funderar på vad man gör i dag som skulle kunna göras bättre.

– Vi har höga krav på oss från skollag och skolverket att nå goda resultat och ge våra barn och ungdomar en bra utbildning. Det arbetar vi hårt med varje dag. Samtidigt kämpar vi med att få legitimerade lärare till Vimmerby kommun, vilket är ett bekymmer i hela landet. Här har vi ändå förhållandevis hög behörighet om man jämför med förra läsåret.

”Följer kraven”

Josephine Svensson menar att en viktig del är att fokusera på lärarnas arbetsförhållanden.

– Inför läsåret 2016-2017 har hårt arbete med att öka antalet legitimerade lärare gjorts. Det har gett utdelning då vi på Astrid Lindgrens skola har outbildade lärare endast på de tjänster som vikarierar för tjänstlediga och föräldralediga.

– Lärare tillsammans med all övrig personal arbetar hårt med elevernas resultat och hälsa i fokus. Vi utför en myndighetsutövning vid betygssättning och enligt mig följer vi kunskapskraven och bedömer efter måluppfyllelse. Det är något många skolor kritiseras för att inte göra idag, säger Josephine Svensson.

Hon säger också att skolan arbetar ständigt med så kallat systematiskt kvalitetsarbete.

– Det innebär att vi följer upp, utvärderar och analyserar våra resultat och drar därefter slutsatser om vilka åtgärder som behövs. 

– Föregående läsår genomgick till exempel våra matematiklärare matematiklyftet för att utveckla undervisningen i ämnet. I år arbetar vi med språkutvecklande arbetssätt i alla ämnen.

Tuff ekonomi

En av de stora utmaningarna enligt rektorn är att jobba med små resurser. Något hon tror är en stor bidragande orsak till de dåliga placeringarna.

– Att få resurserna att räcka till är svårt och vi jobbar hårt med att lyfta, vända och vrida på allt. Kostnaden för grundskolan i Vimmerby kommun ligger relativt lågt, vi känner av att det har sparats på grundskolan under en längre tid och det speglar sig säkert i resultaten.

Josephine tror att detta i kombination med svårigheterna att rekrytera behöriga lärare är de viktigaste frågorna just nu.

– Personalen som arbetar med barn och ungdomars utbildning i Vimmerby gör ett grymt bra jobb.Vi har individanpassad undervisning här och att planera en lektion utifrån kanske 25 olika individer, det kräver resurser.

***

Här följer insändaren som ligger till grund för artikeln ovan:

Vimmerby bland de sämsta i ett utbildningsmässigt u-land

I de senaste redovisade PISA-mätningarna konstaterades att svenska 15-åringars genomsnittliga resultat över tid har försämrats mest jämfört med alla andra OECD-länder.

Det visade sig också att övervägande delen av de övriga ländernas elever (totalt 34 länder) presterade bättre resultat än vad svenska elever gjorde i matematik, läsförståelse och naturvetenskap och att svenska elever för första gången någonsin låg under OECD-snittet i dessa.

I detta utbildningsmässiga u-land är det ju ytterst beklämmande att se Vimmerby kommun rankas på plats 267 (totalt 290 st) i Lärarförbundets rankning över skolkommunerna. Rankingarna från SKL och från Lärarnas

Riksförbund är samstämmiga om kvaliteteten på skolorna i Vimmerby (rankas 244:a hos dessa båda).

Samtidigt är det nu bara fyra år kvar till klockan klämtar – för år 2020 ska Vimmerby kommun nämligen vara landets allra bästa skolkommun.

Det var förra året som målsättningen fatslogs av dåvarande ordförande i barn- och utbildningsnämnden – på vilka grunder är dock högst oklart.

Det vore väldigt intressant att få reda på om politiker och tjänstemän fortfarande ser detta som en realistisk målsättning – inte minst med tanke på att Vimmerby har rasat ytterligare sedan målet sattes.

Ännu mer intressant vore att få reda på vad som konkret görs för att förbättra Vimmerbys position, som utan omsvep nu är katastrofal. Hur lyder analyserna och åtgärderna?

Skolfrågan i Vimmerby är inte något som får bäddas in i fina men tomma ord. Jag är övertygad om att all personal gör så gott de kan och att det jobbas hårt på alla håll. Men något måste ju ändå vara fundamentalt fel?

Det är allvar nu – vi pratar om våra barns och vårt samhälles framtid!

En orolig förälder

***

• Kommunen sjunker i skolrankingarna – samtidigt hägrar målet att Vimmerby ska vara Sveriges bästa skolkommun 2020.
• Hur ska det gå till? Var behöver förändras i skolan i Vimmerby? Och vad gör man konkret idag för att nå målet?
• Vad tycker du som jobbar som lärare, skolledare eller annan skolpersonal? Har du synpunkter, kritik, beröm, förslag, tankar och idéer kring skolan på lokal nivå? Hör av dig till oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om