Rankinglistorna skildrar bara en överskådlig helhet i en kommun, de säger inte så mycket om hur den enskilda skolan och dess lärare jobbar. Det menar Pernilla Begu, rektor på Vimarskolan.
– Vimarskolans högstadium är en skola på frammarsch. Vårens nior gick ut med betygsresultat som var långt bättre än tidigare år. Enkätresultat visar på elever och vårdnadshavare som är mer nöjda än någonsin, säger Pernilla Begu.
Hon säger också att resultat av personalenkäter visar på en ökad trivsel, ett gott arbetsklimat och att samarbetet inom personalgruppen har ökat.
– Personalen vittnar om att de vet vad som förväntas av dem och att de jobbar på en väl fungerande arbetsplats. Våra elever visar i kartläggningar att de känner sig trygga på skolan och att studieron är god. Antalet elevärenden där vi behöver sätta in större insatser har minskat drastiskt. Dessa resultat kommer inte av sig själv.
En viktig del enligt Pernilla Begu har varit att låta personalen vara en stor del av processen.
– Personalen har en drivkraft att ständigt förbättra verksamheten, så de är i allra högsta grad involverade i kvalitetsarbetet och har varit med och fattat beslut som förbättrat såväl undervisning som studiero.
Mobilförbud för arbetsro
Vimarskolans enkätresultat grundar sig också i flera, praktiska förändringar som gjorts på skolan. Bland annat mobilförbud på lektionerna och hemklassrum.
– Vi har ett gemensamt upplägg för hur lärarna startar upp sin lektion och tydliggör målen, bestämda sittplatser, hemklassrum i den mån det går, och förbud mot mobiltelefoner på lektionerna. Detta påverkar såväl arbetsron som resultaten.
– Sen har vi valt att förändra inriktningen på våra föräldramöten. Vi vill göra vårdnadshavare medvetna om hur vårt likabehandlingsarbete ser ut så de vet vad som gäller den dagen vi hör av oss gällande incident som barnet varit inblandat i, ge dem insyn i hur det går till när vi sätter betyg och också jobba med att öka förståelsen i hur man som vårdnadshavare kan stötta sitt barn i dagens skolarbete, säger Pernilla Begu.
– Vi har fått mycket god respons från föräldrar gällande våra föräldramöten och har märkt av att fler väljer att komma.
Skolan jobbar även aktivt mot kränkningar på skolan, något som rektorn menar är avgörande för hur skolan ska lyckas med elevernas kunskapsresultat.
– Kan vi bidra med trygghet och studiero har vi skapat goda förutsättningar för inlärning. Vi är överens om att vårt likabehandlingsarbete ligger till grund för våra förbättrade resultat.
Extra arbete för mentorer
När det gäller skolans framtid och utmaningar är det enligt Pernilla Begu framförallt svårigheterna att rekrytera legitimerade lärare samt besparingar som är de största problemen.
– Tyvärr får vi allt oftare ta in outbildad personal. På Vimarskolan löser vi det så att de outbildade får en mentor som stöttar i planering och efterarbete av lektioner. Mentorerna är de som ansvarar för bedömningen av eleverna. Att vara lärare idag innebär alltså ofta att man får ett extrajobb i att stötta outbildade kollegor.
Hon säger också att lärarnas arbetssituation är ansträngd, och att lärarna har allt för stor del administrativt arbete.
– Vår minskade budget har gjort att vi har färre resurser vilket leder till ökad arbetsbelastning för lärarna. Budgeten har också bidragit till att vi fått minska antalet datorer drastiskt. Ekonomi för att ge kompetensutveckling i den utsträckning lärarna önskar finns inte.
– Sammanfattningsvis kan man säga att vi inte har mycket att locka nya lärare med förutom goda professionella kollegor och många nyfikna studiemotiverade elever, säger Pernilla Begu.