Vimarhems vinst säkrar nybyggnation i centrala Vimmerby

Många väntar på en tillgänglighetsanpassad lägenhet i Vimmerby. För dem är Vimarhems vinst på drygt åtta miljoner i fjol kronor en glad nyhet.

Ordföranden i Vimarhem styrelse, Magnus Danild (C), säger att vinsten på åtta miljoner kronor i fjol ger bolaget nog med marginal för att klara en nybyggnation av drygt 30 lägenheter i centrala Vimmerby som beräknas kosta runt 50 miljoner.

Ordföranden i Vimarhem styrelse, Magnus Danild (C), säger att vinsten på åtta miljoner kronor i fjol ger bolaget nog med marginal för att klara en nybyggnation av drygt 30 lägenheter i centrala Vimmerby som beräknas kosta runt 50 miljoner.

Foto: Arkiv / Jimmy Karlsson / JSB

Vimmerby2022-04-01 06:00
undefined
Magnus Danlid (C) är ordförande i styrelsen för Vimarhem.

– Det är något bättre resultat än vad vi räknat med och det ger oss marginal. Till exempel för att bygga nytt i kvarteret Uven. Det är alltid några tuffa år i början efter en nyproduktion, säger Magnus Danlid (C) ordförande i styrelsen för det kommunala bostadsbolaget.

Bolagets redovisar en vinst på nära 8,1 miljoner kronor före skatt för 2021. Det trots att antalet outhyrda lägenheter mer än dubblats från 18 till 46 under årets första tio månader och kostat bolaget drygt två miljoner kronor i uteblivna hyresintäkter.

– Vi räknade med ett sämre uthyrningsläge än så i och med att Migrationsverket lämnade Storebro, men det skedde senare än beräknat. Vi kan också se att runt hälften av de tomma lägenheter vi hade i slutet av året är de 23 i Migrationshuset i Storebro, säger Magnus Danlid.

Han pekar också på framflyttade renoveringar som en förklaring till resultatet.

– Vi är nöjda med resultatet utifrån de förutsättningar vi har. Samtidigt ser vi oroande utmaningar. Med 1 330 lägenheter finns det alltid underhållsbehov.

undefined
Den senaste skissen för hur ett nytt hyreshus i centrala Vimmerby kan komma att se ut. Magnus Danlid ser behov av nya bosatäder trots att antalet lediga lägenheter ökat till 56 i februari i år. "Det finns önskemål om tillgänglighetsanpassade bostäder i centrala lägen" säger han.

– En annan är att antalet lediga lägenheter fortsätter att öka och låg på 56 i februari. Det är något vi jobbar med för att matcha med de önskemål som finns. Där märker vi att det är stor efterfrågan på lägenheter som är tillgänglighetsanpassade, tyvärr är inte alla våra fastigheter det. Men där kommer de 30-talet nya i Uven väl till pass fram över, säger han.

 Taxeringsvärdet på Vimarhems fastigheter är 487 miljoner kronor.

Karta: Kvarteret Uven i Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!